Manastir Gorica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Manastir Gorica

Hram Svetih Apostola Petra i Pavla
Koordinate 45° 21′ 60" SGŠ, 15° 35′ 51" IGD
Država  Hrvatska
Godina osnivanja krajem 17. veka
Ktitor
Lokacija Donji Budački
Jurisdikcija SPC


Koordinate: 45° 21′ 60" SGŠ, 15° 35′ 51" IGD
Manastir Gorica pripada eparhiji Gornjokarlovačkoj SPC.

Manastir se nalazi u mestu Donji Budački na Kordunu. Nedaleko od manastira nalazi se stari grad Gorica. Posvećen je Presvetoj Bogorodici Trojeručici, a manastirski hram Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Podignut krajem XVII veka, nakon Velike seobe Srba 1690. godine u Budimske zemlje, pod vođstvom Patrijarha Arsenija III Čarnojevića. Doseljeni Srbi u ovim krajevima formirali su vojnu krajinu koja je imala zadatak da brani Austrijsku carevinu od upada Osmanske vojske i turskih pljaškaša.

Tokom Drugom svetskog rata manastir je, zajedno sa većinom hramova Eparhije Gornjokarlovačke, opljačkan, zapaljen i porušena. Sveštenstvo, monaštvo i verni narod proganjani su i ubijani na najsvirepiji način. Episkopija gornjokarlovačka prepuna je srpskih jama, stratišta i gubilišta iz tog vremena. Nedaleko od manastira u Donjem Budačkom nalazi se masovna grobnica u mestu Ivanić Jarak sa 380 pravoslavnih Srba koje su tada ubili Hrvati ustaše.

Po završetku rata, komunističke vlasti su progonile sveštenstvo, hapsilo ih, crkvena imovina je masovno oduzimana, a zabranjivana je bila i obnova porušenih hramova. No i pored svih tih poteškoća, zalaganjem vladike Simeona gornjokarlovačkog i sveštenika Dušana Puškara, hram Svetih apostola Petra i Pavla je obnovljen, osvećen i stavljen u bogoslužbenu upotrebu 1963. godine.

Tokom Rata u bivšoj SFRJ i raspada SFRJ 1995. godine hrvatska vojska je proterala pravoslavno sveštenstvo i narod sa ovog područja. Tom prilikom, kao i većina pravoslavnih svetinja, manastir Gorica je ponovo uništen - manastirski hram i manastirski konak su opljačkani i devastirani.

Manstir je ponovo obnovljen tek 2007. godine.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]