Macha

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi Macha (razvrstavanje).
"Macha proklinje narod Ulstera", ilustracija Stephena Reida za knjigu The Boys' Cuchulainn Eleanor Hull , 1904

Macha (irski izgovor: [ˈmaxə]) je boginja drevne Irske koju se vezuje s ratom, konjima, suverenitetom i lokalitetima Armagh i Emain Macha u Grofoviji Armagh, a koje su po njoj dobile ime. Brojne ličnosti po imenu Macha se pojavljuju u irskoj mitologiji, legendama i historijskoj tradiciji, a za koje se vjeruje da potiču od istog božanstva.

Macha, kćer Partholóna[uredi | uredi kod]

Pjesma u Lebor Gabála Érennu spominje Machu kao jednu od kćeri Partholóna, vođe prvog naseljavanja Irske nakon poplave, iako o njoj ne govori ništa .[1]

Macha, supruga Nemeda[uredi | uredi kod]

Razni izvori spominju drugu Machu kao suprugu Nemeda, vođu drugog naseljavanja Irske iza poplave. Bila je prva od Nemedovog naroda koja je umrla u Irskoj - dvanaest godina nakon njihovog dolaska po Geoffreyu Keating,[2] dvanaest dana po Annals of the Four Masters.[3] Govori se da je po njoj nazvan grad Armagh (Ard Mhacha—"Machino visoko mjesto") – i da je tamo pokopana.

Macha, kćer Ernmas[uredi | uredi kod]

Macha, kćer Ernmas od Tuatha Dé Dananna, pojavljuje se u mnogim ranim izvorima. Često se spomnije zajedno sa svojim sestrama Morrígan, također poznatom kao Anann, i Badb i često se smatraju trojnim božanstvima povezanim s ratom.[4] O'Mulconry's Glossary, zbirka glosa za srednjovjekovne rukopise iz 13. vijeka, sačuavana u Žutoj knjizi Lecana, opisuje Machu kao "jednu od tri morrígnae" (množina od Morrígan) i navodi da se izraz Mesrad Machae, "Machin jarbol", odnosi na "glave poklanih ljudi." Verzija iste glose u MS H.3.18 identificira Machu sa Badb, nazivajući trojku "ženama gavrankama" koje podstiču bitku.[5] Keating ih izričito naziva "boginjama",[6] ali srednjovjekovna irska tradicija se trudila izbrisati sve tragove predkršćanske religije, pa se za Machu navodi da ju je ubio Balor Zlooki za vrijeme bitke sa Fomorijancima.[7]

Macha Mong Ruad[uredi | uredi kod]

Macha Mong Ruad ("crvenogriva"), kćer Áed Rúada, bila je, prema irskim srednjovjekovnim legendama i tradiciji, jedina žena na prijestolju velikog kralja Irske. Njen otac se na prijestolju izmjenjivao sa rođacima Dithorbom i Cimbáethom svakih sedam godina. Áed je nakon trećeg kraljevanja umro i kada je opet došao njegov red, Macha je zatražila vlast. Díthorba i Cimbáeth su odbili prijestolje dati ženi, pa je došlo do bitke. Macha je u njoj pobijedila, a Díthorba je ubijen. Dobila je i drugu bitku protiv Díthorbinih sinova, koji su pobjegli u divljinu Connachta, te se udala za Cimbáetha sa kojim je dijelila kraljevsko prijestolje. Progonila je Díthorbine sinove prerušena u gubavca, i svakoga od njih zarobila kada su sa njom pokušali općiti; vezane ih je odvela u Ulster. Narod Ulstera ih je htio ubiti, ali ih je Macha umjesto toga uzela za robova i natjerala da sagrade uporište Emain Macha (Navan Fort near Armagh), odnosno prijestolnicu Ulaida, označivši njene međe brošem (čime se objašnjava izraz Emain Macha kao eó-muin Macha ili "Machin broš").[8] Macha je zajedno sa Cimbáethom vladala sedam godina, prije nego što joj je muž umro u Emain Machi, a potom četrnaest goDina prije nego što ju je ubio Rechtaid Rígderg.[9][10] Lebor Gabála navodi da je vladala u doba kralja Ptolemeja I Sotera (323-283. pne.).[11] Kronologija Keatingove Foras Feasa ar Éirinn smješta njenu vldavinu u period 468-461. pne. a Annals of the Four Masters u 661-654. pne.

Prethodi:
Cimbáeth
i Macha
velika kraljica Irske
(sama)

LGE 4-3. vijek pne.
FFE 468-461. pne.
AFM 661-654. pne.
Slijedi:
Rechtaid Rígderg

Macha, supruga Cruinniuca[uredi | uredi kod]

Macha, kćer Sainrith mac Imbaitha, bila je supruga Cruinniuca, ulsterskog farmera. Nakon što je umrla Cruinniucova prva supruga, pojavila se u njegovoj kući i, bez da je išla rekla, počela živjeti kao njegova supruga. Dok su bili zajedno Cruinniucovo bogatstvo je raslo. Kada je otošao na svetkovinu organiziranu od kralja Ulstera, upozorila ga je da će sa njim ostati samo dok je ne spomene nikome, i on je obećao da ništa neće reći. Međutim, za vrijeme utrke dvokolica, hvalisao se da mu žena može trčati brže od kraljevih konja. Kralj je čuo i zatražio da se muževi navodi provjere. Iako je bila trudna, utrkivala se sa konjima i pobijedila ih, rodivši blizance na cilju. Nakon toga se prijestolnica Ulstera zvala Emain Macha ili "Machini blizanci" (usprkos gore navedene priče o porijeklu izraza Emain Macha). Proklela je narod Ulstera da u trenutku najveće potrebe pati kao što je ona patila u trudovima, a zbog toga se nijedan Ulsterac osim polubožanskog Cúchulainna nije mogao boriti u Táin Bó Cuailngeu (Pljačka stoke u Cooleyu).[12] Ova Macha se posebno vezuje uz konje —možda zato što su blizanci bili rođeni i kao Cúchulainn, i što je jedan od njegovih konja bio poznat kao Liath Macha "Machin Sivac"—te se često uspoređuje sa [[velška mitologija|velškim mitološkim] likom Rhiannon.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Lebor Gabála Érenn §38
  2. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.7
  3. Annals of the Four Masters M2850
  4. James MacKillop, Dictionary of Celtic Mythology, Oxford University Press, 1998, pp. 281-282
  5. Angelique Gulermovich Epstein, War Goddess: The Morrígan and her Germano-Celtic Counterparts, electronic version (WinZip format) Arhivirano 2005-02-12 na Wayback Machine-u, September 1998, pp. 49-52.
  6. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.11
  7. Lebor Gabála Érenn §60, 62, 64; Whitley Stokes (ed & trans), The Second Battle of Moytura, p. 101
  8. Eugene O'Curry, Lectures on the Manuscript Materials of Ancient Irish History, 1861, Appendix No. XXXVIII
  9. Geoffrey Keating, Foras Feasa ar Éirinn 1.27-1.28
  10. Annals of the Four Masters M4532-4546
  11. R. A. Stewart Macalister (ed. & trans.), Lebor Gabála Érenn: The Book of the Taking of Ireland Part V, Irish Texts Society, 1956, p. 263-267
  12. "The Debility of the Ulstermen"