Macbeth (film, 2015)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Macbeth
RežijaJustin Kurzel
Producent
Scenario
PredložakMacbeth; autor:
William Shakespeare
Uloge
MuzikaJed Kurzel
FotografijaAdam Arkapaw
MontažaChris Dickens
Studio
Distribucija
Datum(i) premijere
23. maj 2015 (2015-05-23) (Cannes)
Trajanje113 min.[1]
Zemlja
Jezikengleski
Budžet15–20 mil. $[2]
Bruto prihod16,3 mil. $[3]

Magbet (engl. Macbeth) je britansko-francuska filmska drama iz 2015. režisera Džastina Kerzela. Scenario je adaptacija istoimene tragedije Vilijama Šekspira. Glavnom protagonisti Magbetu, škotskom plemiću iz srednjeg veka, veštice na bojnom polju proriču kraljevsku krunu. Vođen ambicijom i ohrabren podrškom svoje žene, Magbet odlučuje da ubije kralja. Iako su zaplet i jezik dijaloga većim delom identični Šekspirovom komadu, scenaristi su izbacili nekoliko scena, likova, izmenili lokacije i način odigravanja pojedinih dramskih epizoda. Takođe, početna scena u kojoj Magbetovi sahranjuju svoje dete ne postoji u drami. Kerzelova adaptacija je visoko stilizovana, sa snolikom atmosferom i sa vizuelno upečatljivim rešenjima, uključujući i simboličnu upotrebu nijansi crvene i crne na filmskoj fotografiji. U scenama ratovanja i ubijanja prisutan je filmski naturalizam.

Glavne uloge su dodeljene Majklu Fasbenderu i Marion Kotijar. Pošto je sniman u nezavisnoj produkciji, tek je Fasbenderov pristanak da glumi u njemu, omogućio producentima da prikupe finansijska sredstva potrebna za snimanje.[4] Osim nekoliko scena u glumačkoj školi Fasbeneder nije imao većeg iskustva u tumačenju Šekspirovih likova. U svojoj izvedbi nije se primarno fokusirao na izgovaranje replika u tradicionalnom ritmu jampskog pentametra, već na razumevanje sadržaja u stihovima i njihovo što prirodnije kazivanje.[5] Natali Portman je prvobitno trebala da glumi Ledi Magbet, ali ju je zamenila Marion Kotijar.[6] Kotijar je po sopstvenom priznanju, oduvek maštala da glumi ledi Magbet, ali je očekivala da će to biti u pozorištu i na francuskom jeziku. Iako je naporno vežbala šekspirovski ton i ritam engleskog jampskog pentametra, reditelj je insistirao da zadrži u govoru tragove svog francuskog naglaska, ne bi li lik ledi Magbet bio oblikovan po principu drugosti i izdvojenosti od ostalih likova.[7] Kostimografkinja Žaklin Diran je filmske kostime zasnovala na knjizi „Tilke“, svojevrsnoj enciklopediji folklorne nošnje nemačkog umetnika i etnografa Maksa Tiklea, kao i na arheološkim i istorijskim knjigama o Vikinzima.[8]

Film je premijerno prikazan u okviru takmičarskog programa na Kanskom filmskom festivalu. Filmska kritika ga je dočekala pozitivnim kritikama i trenutno na sajtu Roten tomejtos ima 80 posto pozitivnih filmskih recenzija sa prosečnom ocenom od 7,3/10 i sa sumirajućim komentarom: Ostavši veran dramskom tekstu, ali bez žrtvovanja sopstvenih filmskih kvaliteta, Kerzelov „Magbet“ se uzdiže snagom ubedljive glume Majkla Fasbendera i pridružuje gornjem ešalonu Šekspirovih adaptacija na velikom platnu.[9] Ovo je jedna od mnogobrojnih filmskih adaptacija Magbeta. Najpoznatija prethodna ostvarenja na osnovu ovu bardovog teksta su: „MagbetOrsona Velsa (1948), „Krvavi prestoAkire Kurosave (1957) i Magbet Romana Polanskog (1971).

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Majkl Fasbender Magbet
Marion Kotijar Ledi Magbet
Pedi Konsidajn Banko
Šon Haris Makdaf
Džek Rejnor Malkolm
Elizabet Debiki Ledi Makdaf
Dejvid Tjulis Dankan

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. MACBETH (15)”. British Board of Film Classification. 1 September 2015. Pristupljeno 1. IX 2015. 
  2. „Justin Kurzel, 'Macbeth'”. Screen International. 12 May 2015. Pristupljeno 7. XI 2015. 
  3. „Macbeth (2015)”. Box Office Mojo. Amazon.com. Pristupljeno 21. XII 2016. 
  4. Robbie Collin,Michael Fassbender: 'we're all capable of terrible things', The Telegraph, 12. 9. 2015. (Pristupljeno: 31. 1. 2016)
  5. Michael Fassbender on Challenges of ‘Macbeth,’ the Future of ‘X-Men’, Variety, 13. 5. 2015. (Pristupljeno: 31. 1. 2016)
  6. Katey Rich, Marion Cotillard Replaces Natalie Portman As Lady Macbeth, Cinema blend, 21. 8. 2013. (Pristupljeno: 31. 1. 2016)
  7. Ronan Kreet,Michael Fassbender and Marion Cotillard Starrer Macbeth’s Trailer Out, Sci clonic, 2. 9. 2015. (Pristupljeno: 31. 1. 2016)
  8. Rachel Lee Harris (16. 12. 2015). „Michael Fassbender and the Robes of Royalty”. The New York Times. Pristupljeno 31. 1. 2016. 
  9. Ocene filma na sajtu Roten tomejtos (Pristupljeno: 31. 1. 2016)])

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]