Luka Bojović

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Luka Bojović (nadimak: pekar) je bivši pripadnik Srpske dobrovoljačke garde i saradnik Željka Ražnatovića Arkana[1]. Sin je Anđelke (rektora Univerziteta Umetnosti i profesora na Fakultetu Likovnih Umetnosti) i pokojnog Vuka Bojovića, direktora Beogradskog zoološkog vrta[2]. Od septembra 2010. godine se nalazi na poternici srpske policije koja ga tereti za organizovanje nekoliko ubistava[3]. Nakon poternice srpske policije, našao se i na poternici Interpola. Uhapšen je u Španiji 9. februara 2012. godine[4].

Prva pucnjava za koju se vezuje bila je tokom devedesetih godina u diskoteci „Trezor“[1]. Godine 1998. je pravosnažno osuđen na 3 meseca zatvora zbog napada na policajca. Međutim kaznu nije služio pošto je tadašnji predsednik Milan Milutinović doneo odluku o njegovom pomilovanju[5]. Policija Srbije ga je uhapsila 22. septembra 2007. godine pod sumnjom da je skrivao pripadnike „Zemunskog klana[1]. Međutim optužen je samo zbog nezakonitog posedovanja oružja i falsifikovanja dokumenata[1]. Za ovo delo osuđen je 2009. godine na 15 meseci zatvora, ali je pušten da se brani sa slobode[3].

Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je podiglo optužnicu protiv Bojovića 2010. godine navodi da je on stao na čelo „Zemunskog klana“ nakon ubistva Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića koji su do tada bili vođe ovoga klana[3]. Prema navodima tužilaštva svoju moć je učvrstio nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije[3]. Tužilaštvo je optužilo Bojovića za ubistvo Branka Jeftovića Jorge 2004. godine, kao i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, pri čemu su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić[3]. Tužilaštvo navodi da je Bojović pomenute krivio za ubistvo svog prijatelja Željka Ražnatovića Arkana[3]. Sa ovim zločinima Luku Bojevića je povezao Sretko Kalinić[3]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]