Lucije Domicije Ahenobarb (konzul 16. pne.)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Za ostale članove porodice v. Ahenobarbus.

Lucije Domicije Ahenobarb (Lucius Domitius Ahenobarbus, cca. 40. pne.? - 25. n.e.) bio je rimski plemić i velikodostojnik iz vremena ranog Carstva.

Otac mu je bio konzul Gnej Domicije Ahenobarb, a majka Emilija Lepida. Baka mu je bila Porcija, sestra poznatog državnika Katona Mlađeg.

Još kao dijete je godine 36. pne. sporazumom trijumvira zaručen za Antoniju Stariju, kćer Marka Antonija i nećaku Oktavijana, budućeg cara Augusta. Mladost je proveo kao strastveni vozač dvokolica, a što je bila aktivnost koju su konzervativni Rimljani smatrali "nedostojnim" aristokrata. Usprkos toga je godine 22. pne. izabran za edila, a godine 16. pne. za konzula. Ahenobarb je nakon toga poslan u Germaniju gdje je na čelu rimskih snaga prešao Rajnu i prodro sve do Elbe.

Svetonije ga opisuje kao bahatog i okrutnog čovjeka, čija je sklonost sadističkom krvoproliću u gladijatorskoj areni izazvala intervenciju Augusta. Također se tvrdi da je izazvao javni skandal organiziranjem kazališnih predstava u kojima su kao glumci nastupali pripadnici i pripadnice viteškog staleža.

S Antonijom je imao troje djece - kćer Domiciju, sina Gneja koji je kasnije postao konzul i biološki otac cara Nerona, te kćer Domiciju, majku carice Valerije Mesaline.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Političke funkcije
Prethodi:
Gaius Furnius i Gaius Iunius Silanus
Konzul Rimskog Carstva
16. pne.
Slijedi:
Marcus Livius Drusus Libo i Lucius Calpurnius Piso