Luč (časopis)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Luč
Tip katolički dvomjesečnik
tromjesečnik
Izdavač Hrvatsko katoličko akademsko društvo "Domagoj"
Osnivanje listopad 1905.
Zadnje izdanje 1942.

Luč je bila revija za misao i život hrvatskog katoličkog đaštva.

U početku je izlazila u Beču. Ondje su ju uređivali članovi HKAD Hrvatska. Tiskala se je na Krku, u tiskari biskupa Antuna Mahnića. Poslije se tiskala u Zagrebu.

Ime[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime ovog lista se je izabralo jer luč simbolizira svjetlo koje će "nepokvarenoj jošte mladeži" pomoći rasvijetliti put do istine. U ono su vrijeme smatrali da "80% mladeži tumara u tminama nihilizma kojima se sve misli usredotočuju kako da se što više uživa", zbog čega je potrebna luč koja će unijeti svjetlo u "kaos pobrkanih pojmova i praznih srdaca". Stoga se zazvalo neka novi list Luč "svijetli onom svjetlošću koju je Krist-Bog na svijet donio i pali nam srce kršćanskom ljubavlju, da pridonesemo sami sebe i sve sile naše u korist i napredak naše mile domovine Hrvatske!".

Povijest[uredi - уреди | uredi izvor]

Prvi je broj izašao listopada 1905. godine. Najveću zaslugu za to je imao student Ljubomir Maraković. Nakon što se učlanio u HKAD, postao je koji je bio prvi urednik ovog lista.

Namjena ovog lista je bila da se katolička mladež organizira, uvježba za pisati publicistička djela i promicati kršćanske ideje u hrvatskom javnom mišljenju, sukladno vjerskoj, narodnoj i demokratskoj odrednici Hrvatskog katoličkog pokreta.

Članci u Luči su bili iz triju skupina. Jedni su članci o Hrvatskom katoličkom pokretu, drugi su literarni uredci srednjoškolske i studentske mladeži iz svih hrvatskih krajeva, a treća skupina bili su članci o djelovanju mladeži Katoličkog pokreta u domovini i inozemstvu.

List su izdavali Hrvatsko katoličko akademsko društvo "Hrvatska" od 1905. do 1911., zatim Hrvatska katolička akademska društva "Hrvatska", "Domagoj" "Preporod" te od 1917. Jugoslavenska katolička đačka liga.

List je trajao sve dok je trajao Hrvatski katolički pokret. Zadnji broj izašao je kao dvobroj za lipanj i srpanj 1942. godine.

Urednici[uredi - уреди | uredi izvor]

List su uređivali Ljubomir Maraković, Ivan Butković, Josip Kreinz, Ivan Krstitelj Lovriček, Đuka Kuntarić, Josip Sironić, Josip Stipančić, Stanko Deželić, Josip Andrić, P. Grubišić-Mostarac, Đuka Jakopčić, Marko Soljačić, Mijo Maričić, Vice Barić i Luka Brajnović.

Poznati suradnici[uredi - уреди | uredi izvor]

Za Luč su pisali bosanski franjevac i književnik Narcis Jenko kao i Đuro Sudeta, pjesnik rođen u Staroj Ploščici.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Ivan Merz Hrvatski katolički pokret 12, ur. : Božidar Nagy