Lotar II od Lotaringije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lotar II (kralj Lotaringije)

Lotar II (kralj Lotaringije) (8358. avgust 869) je bio kralj Lotaringije (855869). Drugi je sin cara Lotara I.

Posle očeve smrti dobija Lotaringiju u nasleđe. To je bila teritorija zapadno od Rajne, a protezala se od Jurskog masiva do Severnog mora. Kasnije to područje postaje poznato kao Lotaringija, pa Lorena. Njegov stariji brat Ludovik II dobija severnu Italiju i titulu cara, a mlađi brat Karlo Provansalski dobija Burgundiju i Provansu.

Kad mu je umro brat Karlo Provansalski 863, pridodao je svom posedu i neke teritorije južno od Jure.

Dosta vremena je proveo nastojeći se razvesti od prve žene. Tražio je podršku rođaka Karla Ćelavog i Ludviga Nemačkog. Morao je uložiti dosta napora i kod lokalnih biskupa i predati neke teritorije bratu Ludoviku II, da bi se konačno nekako razveo 862. godine. Sinod francuskih biskupa potvrđuje tu odluku 863, ali žena mu beži kod Karla Ćelavog, a papa poništava odluku crkvenog sinoda. Napad na Rim bio je bez rezultata.

Papa je 865. zapretio Lotaru ekskomunikacijom, a Karlo Ćelavi i Ludvig su dotle razmatrali kako da podele Lotaringiju. Zbog toga je morao ponovo da prihvati prvu ženu. Kasnije je njegova žena zatražila razvod, pa je Lotar krenuo kod novog pape. Umro je na povratku od pape 8. avgusta 869. godine. Imao je sina Igoa, kojega su Karlo Ćelavi i Ludvig Nemački proglasili nelegitimnim. Njegovo kraljevstvo dele Karlo Ćelavi i Ludvig Nemački prema Sporazumu iz Mersena 870. godine.