Logički turnir Zagorje Open

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Zagorje Open jedan je od tri hrvatska turnira u rješavanju logičkih zagonetaka. Ime je dobio po području na kojem se turnir održava, a to je je jedna od lokacija u Hrvatskom zagorju. Turnir se održava u kolovozu ili rujnu svake godine, počevši od 2004, kao zadnja provjera prije svjetskog prvenstva u rješavanju logičkih zagonetaka. Glavni organizatori turnira su hrvatski logičari Alfredo Ivankov (turniri 2004-2007) te Andrej Ivankov (turniri 2008. i 2009).

Zagorje Open 2004[uredi | uredi kod]

Prvi Zagorje Open održan je 2004. godine kao trening hrvatske reprezentacije za WPC 2004. Na turniru su učestvovali svi reprezentativci, njihove zamjene i nekoliko logičara koji su se htjeli okušati u rješavanju logičkih zagonetaka.

To je, zapravo, bio neslužbeni turnir kojim je započeo cijeli niz logičkih turnira pokrenutih da reprezentativci, ali i svi ostali rješavači, istreniraju vještinu rješavanja logičkih zagonetaka, kako bi i oni jednom postali hrvatski reprezentativci.

Zagorje Open 2005[uredi | uredi kod]

Drugi po redu Zagorje Open održan je u Tuheljskim Toplicama od 26. do 28. kolovoza 2005. To je bio prvi međunarodni turnir u rješavanju logičkih zagonetaka održan na području Republike Hrvatske. Na turniru je sudjelovalo 20 natjecatelja, od kojih je šesnaest bilo iz Hrvatske, tri iz Bosne i Hercegovine te jedan iz Srbije.

Taj turnir je bio poseban i po tome jer je po prvi put održano timsko natjecanju i to između "Crvenih" i "Žutih", koji su odmjerili svoje snage, ne samo u rješavanju logičkih zagonetki, već i u ostalim disciplinama - kartanju, odbojci i stolnom tenisu.

Prvak drugog Zagorje Opena bio je Goran Vodopija, koji je u finalu riješio svih šest zadataka, drugo mjesto zauzeo je Dalibor Grđan, koji je u finalu riješio četiri zadatka, a treće mjesto osvojila je Zrinka Kokot, koja je riješila 3 finalna zadatka.

Ekipno je pobijedila momčad Crvenih.

Kompletni rezultati logičkog dijela natjecanja mogu se skinuti ovdje Arhivirano 2021-03-17 na Wayback Machine-u (rezultati su u Excelovoj datoteci veličine 20 kB).

Zagorje Open 2006[uredi | uredi kod]

Kao i prethodna dva, i ovaj Zagorje Open održan je u Tuheljskim Toplicama, a počeo je 25. (petak) te je trajao do 27. (nedjelja) kolovoza. Kao i na Zagorje Openu 2005, i na ovom su se turniru sudionici takmičili u rješavanju logičkih aktivnosti, ali i u ostalim zanimljivim disciplinama.

Na glavnom dijelu turnira bilo je 18 natjecatelja podijeljenih u 3 ekipe ("Žuti", "Crveni" i "Plavi").

Glavni dio turnira sastojao se od rješavanja logičkih zadataka pojedinačno i timski (u subotu i nedjelju) te od igranja odbojke kao timskog zadatka u subotu poslijepodne. Šestoro najbolje plasiranih natjecatelja u rješavanju logičkih zagonetaka plasiralo se u finale u nedjelju.

U finalu, najbolji rješavač glavnog dijela Goran Vodopija očekivano je obranio naslov prvaka iz prethodne godine te osvojio prvo mjesto i ove godine. Drugo mjesto i najveće iznenađenje napravio je Andrej Ivankov, koji je ušao u finale kao šestoplasirani, da bi na kraju završio kao viceprvak Zagorja Open. Treće mjesto ostvario je Dalibor Grđan, četvrto mjesto je pripalo Sandi Reić-Tomaš, peto mjesto zauzeo je reprezentativac Srbije Dragan Tolomanoski, a šesta je bila Zrinka Kokot.

Zagorje Open 2007[uredi | uredi kod]

Četvrti po redu Zagorje Open održan je od 7. do 9. rujna 2007. u termama "Jezerčica", koje su smještene u Donjoj Stubici.

Prvi dan (petak) obilježio je dolazak 33 sudionika, od kojih je 18 sudjelovalo u rješavanju logičkih zagonetki i ostalim disciplinama, a preostalih 15 sudionika je sudjelovalo samo u ostalim disciplinama.

Titulu pobjednika Zagorje Opena ponovno je obranio Goran Vodopija, drugo mjesto zauzela je Sanda Reić-Tomaš, a treće mjesto osvojila je Zrinka Kokot.

Najbolja ekipa u nevjerojatno uzbudljivoj borbi na kraju je postala ekipa "Crvenih", koji su tako preuzeli titulu od "Žutih", pobjednika prethodne godine.

Zagorje Open 2008[uredi | uredi kod]

Podaci nisu dostupni.

Zagorje Open 2009[uredi | uredi kod]

Na šestom po redu Zagorje Openu sudjelovalo je 17 natjecatelja iz 3 države - Hrvatske, Bugarske i Srbije.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]