Ljudsko kloniranje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Ljudsko kloniranje je stvaranje genetski identične kopije postojećeg, ili nekad postojećeg, čovjeka putem kloniranja tkiva te osobe. Izraz se općenito koristi za umjetno kloniranje ljudi; ljudski klonovi u obliku identičnih blizanaca su uobičajeni, s obzirom da se njihovo kloniranje događa tokom prirodnog procesa reprodukcije.

Iako se smatra da geni utječu na ponašanje i kognitivnost, "genetski identični" ne znači potpuno identičan; identični bliznaci, usprkos toga što su prirodni klonovi s identičnom DNK, su različiti ljudi s različitim ljudima i ne potpuno istom ličnosti. Odnos između "originala" i klona je često nalik na odnos između dva identična blizanca koji su odgojeni odvojeno; oni dijele istu DNK, ali ne i istu okolinu. Žustra naučna rasprava se povela oko toga u časopisu Nature godine 1997.[1] Na kraju odgovor na pitanje koliko su slični original i klon ovisi o tome koliko je nečija ličnost određena genetikom, što je još uvijek predmet naučnih istraživanja. (V. priroda protiv odgoja i kloniranje.)

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Baker MR (1997). „Cloning humans” (PDF). Nature 387 (6629): 119. PMID 9144274. Pristupljeno 2007-01-28.  Availability: text is available on a pay-for-access basis.