Ljudsko kloniranje

Izvor: Wikipedia

Ljudsko kloniranje je stvaranje genetski identične kopije postojećeg, ili nekad postojećeg, čovjeka putem kloniranja tkiva te osobe. Izraz se općenito koristi za umjetno kloniranje ljudi; ljudski klonovi u obliku identičnih blizanaca su uobičajeni, s obzirom da se njihovo kloniranje događa tokom prirodnog procesa reprodukcije.

Iako se smatra da geni utječu na ponašanje i kognitivnost, "genetski identični" ne znači potpuno identičan; identični bliznaci, usprkos toga što su prirodni klonovi s identičnom DNK, su različiti ljudi s različitim ljudima i ne potpuno istom ličnosti. Odnos između "originala" i klona je često nalik na odnos između dva identična blizanca koji su odgojeni odvojeno; oni dijele istu DNK, ali ne i istu okolinu. Žustra naučna rasprava se povela oko toga u časopisu Nature godine 1997.[1] Na kraju odgovor na pitanje koliko su slični original i klon ovisi o tome koliko je nečija ličnost određena genetikom, što je još uvijek predmet naučnih istraživanja. (V. priroda protiv odgoja i kloniranje.)

Bilješke[uredi - уреди]

  1. Baker MR (1997). "Cloning humans" (PDF). Nature 387 (6629): 119. PMID 9144274. Retrieved 2007-01-28.  Availability: text is available on a pay-for-access basis.