Living in Oblivion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Living in Oblivion
filmski poster
RežijaTom DiCillo
ProducentMichael Griffiths
Marcus Viscidi
ScenarioTom DiCillo
UlogeSteve Buscemi
Catherine Keener
Dermot Mulroney
James LeGros
Peter Dinklage
MuzikaJim Farmer
FotografijaFrank Prinzi
MontažaDana Congdon
Camilla Toniolo
DistribucijaSony Pictures Classics
Datum(i) premijere21. VII 1995.
Trajanje90 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet500.000$
Living in Oblivion na Internet Movie Database

Život u zaboravu (engleski Living in Oblivion) je filmska komedija iz 1995. koju je napisao i režirao Tom DiCillo. Glavne uloge tumače Steve Buscemi, Catherine Keener, Dermot Mulroney, James LeGros i Peter Dinklage. Radnja se odvija oko redatelja koji ima velikih problema tijekom snimanja svojeg nezavisnog filma zbog toga što sve krene naopako tijekom tog procesa. Nezgode u filmu se labavo zasnivaju na DiCillovim vlastitom iskustvom dok je snimao svoj prvi film, Johnny Suede, uz velike poteškoće.

Radnja[uredi | uredi kod]

Redatelj Nick Reve snima nezavisni film sa malo novca u New Yorku. Pokušava snimiti jako zahtjevnu scenu: mlada žena, Ellen, suoči sa sa majkom zbog toga što ona nije intervenirala kada je otac tukao Ellen dok je bila dijete. Međutim, sve što može poći zlu, doista tako i krene: kadrovi su upropašteni zbog toga jer tonac slučajno stavi mikrofon u scenu; snimatelj ne drži kadar izoštrenim; Cora, glumica koja tumači majku, zaboravlja svoj tekst; Nicole, koja tumači Ellen, iskazuje sve manje entuzijazma kako se gomilaju problemi. Čak i kada se Cora i Nicole saberu i odigraju izvrsno tu scenu, Nick se zaprepasti kada sazna da nije snimljena jer je snimatelj Wolf dobio mučninu zbog pokvarenog mlijeka u kavi. Tada se čuje nepoznat pištavi zvuk alarma, što ponovno ometa set. Nick se potom budi u svojem krevetu - sve je samo sanjao, a zvuk alarma je na njegovoj budilici.

Prilikom snimanja scene, glavni glumac Chad stalno se nećka oko toga gdje da stoji te odlazi prema slabije osvijetljenom prostoru. Nicole frustrira njegova egomanija. Chad kaže Nicku da je spavao sa Nicole te da je ona htjela nastaviti vezu. Očajan da se dodvori Chadu, Nick se složi s njim da Nicole nije dobra. Ona je međutim to čula te javno objavi da, iako je spavala sa Chadom, se ne zanima za njega. Chad se toliko naljuti da napušta snimanje filma. Nick i Chad se posvađaju i potuku. Ipak, Chad prizna Nicole da ju voli te se poljube. Nicole se potom probudi - sve je bio samo san.

Prilikom pravog snimanja, jedne sekvence sna, u kojoj Nicole stoji mirno dok patuljak hoda oko nje sa jabukom, javljaju se novi problemi, ali Nick, poučen iskustvom iz sna, odluči ipak nastaviti snimati i priviknuti se na situacije: stroj za pravljenje dima ne radi, a potom se zapali; glumac patuljak Tito se tuži da je sekvenca sna klišej te napušta set. Nickovo raspoloženje propada te objavljuje da je s filmom gotovo. Ipak, u tom trenutku, njegova majka Cora zgrabi jabuku, uđe na set te kaže da je spremna za snimanje. Njen neočekivan, improvizirani nastup stvori dovoljno entuzijazma da filmska ekipa nastavi snimanje.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Kritike[uredi | uredi kod]

Život u zaboravu je fenomenalna komedija o snimanju filmova, kombinacija stvarnosti i mašte. Svjedoci smo vrlo inteligentnih i duhovitih prikaza redatelja i scenarista Toma DiCilla o živčanim slomovima, zaljubljivanjima, emocionalnim ranjavanjima, borbi taštih glumaca za koji kadar više, tučnjavama i svemu ostalom što se događa između članova ekipe na snimanju jednoga neovisnoga filma, pod vodstvom redatelja kojega zumači izvrsni Steve Buscemi. Život u zaboravu je posveta svim tim "ludim" ljudima, zanesenjacima koji bez novca i opreme pokušavaju ispuniti svoje snove i zadovoljiti strast za snimanje filmova. Pojedine scene doslovno izazivaju bolove u želucu od smijeha.

Prema glasinama, scenarist/redatelj Tom DiCillo je snimio Život u zaboravu kako bi izbacio iz sistema grozno iskustvo prilikom snimanja svojeg prethodnog filma, Johnny Suede, sa Bradom Pittom... DiCillo učinkovito koristi sekvenca sna i crno-bijelu fotografiju kako bi se nasmijao pretencioznim nezavisnim filmovima, ali ostaje uviđavan i pametan tijekom cijelog postupka. A svaka uloga je poptuno pogođena.

– Jeffrey M. Anderson[2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Večernji list; Tko gleda, zlo ne misli, str 43; 29. i 30. V 1997.
  2. Jeffrey M. Anderson (23.6. 2007). „Living in Oblivion”. combustilecelluloid.com. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]