Little Orphan Annie

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Little Orphan Annie
Podatci o izdavanju
Rasporedzavršen
Žanrovihumor, akcija, avantura
Izdavanje5. august 1924. – 13. jun 2010.
Podatci o autorima
Tvorci Harold Gray

Little Orphan Annie (sh. Malo siroče Annie) je američki strip autora Harolda Graya koji je kao serija izlazio od 1924. do 2010. Naslovna protagonistica, koja je ime dobila po popularnoj dječjoj pjesmi Jamesa Whitcomba Rileya, je 10-godišnjica djevojčica Annie koju je usvojio Oliver "Daddy" Warbucks, milioner koji se obogatio prodajom municije u prvom svjetskom ratu; kao stalni likovi i Warbucksovi prijatelji su 1935. uvedeni mudri Indijac po imenu Punjab i misteriozni starac po imenu Old Arm. Strip se prvi put pojavio 5. augusta 1924. u New York Daily Newsu, novinama tada u vlasništvu Tribune Company koja ga je potom počela prenositi u drugim izdanjima te medijske kuće.

Strip, na koji je značajno uticao The Gumps (na kome je Gray ranije radio kao pomoćni crtač), stekao je ogromnu popularnost, koja će svoju kulminaciju imati 1930-ih. Tada je bila emitirana radio-serija, ali su snimljena i dva filma pod naslovom Annie - 1932. sa Mitzi Green i 1938. sa Ann Gillis. U isto vrijeme je Annie dobila i snažan politički naboj, s obzirom da je Gray, koji je u ranijim epizodama iskazivao populističke stavove, postao ogorčeni protivnik predsjednika Roosevelta i New Deala, te su u epizodama negativci u pravilu bili subverzivni sindikalci i pripadnici radničkog pokreta, kao i federalni birokrati. Iako je zbog toga izgubio dio čitatelja i postao predmetom žestokih kritika, strip je očuvao svoju popularnost sve do Grayeve smrti 1968. Nakon toga se na njemu 1970-ih izredalo nekoliko autora koji su, suočeni s nesposobnošću da lik prilagode novim društveno-ekonomskim okolnostima, napustili projekt. Od 1976. pa sve do 1979. su se redovno objavljivale samo stare epizode.

Godine 1977. je na Broadwayu premijerno prikazana adaptacija stripa u obliku mjuzikla pod naslovom Annie. Ona je doživjela ogroman uspjeh, te je potakla angažman novih crtača 1979. godine. Godine 1982. je mjuzikl adaptiran u igrani film u režiji Johna Hustona s Aileen Queen u glavnoj ulozi, a 1993. je dobio i kazališni, iako daleko manje uspješni nastavak. Godine 1999. je snimljena nova filmska adaptacija gdje je glavnu ulogu tumačila Alicia Morton.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]