Lisabonski ugovor

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Lisabonski ugovor (također poznat kao Reformski ugovor) je međunarodni ugovor potpisan 13.12. 2007. u Lisabonu. Službeni naziv Ugovora je "Ugovor o izmjenama i dopunama Ugovora o stvaranju Evropske unije (Maastrichtski ugovor) i Ugovora o stvaranju Evropske ekonomske zajednice (EEZ) (Rimski ugovor)“.

Bilo je predviđeno da će proces ratifikacije Ugovora završiti 1.1. 2009, nakon čega je trebao stupiti na snagu. Ugovor je trebao zamijeniti Evropski ustav odbačen na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj 2005. godine

Dana 12. juna 2008 ratifikacija Ugovora je odbačena na referendumu u Irskoj[1]. Na ponovljenom referendumu, održanom 2.10. 2009, pošto je Evropska unija napravila izvjesne ustupke Irskoj u vezi vojne neutralnosti, abortusa, poreskih stopa i broja komesara u Evropskoj komisiji, građani Irske sa 67,13% izjasnili su se za ratifikaciju sporazuma. Na referendum je ovog puta izašlo 58% građana.

10. oktobra 2009 Poljski predsednik Leh Kačinski potpisao je Lisabonski ugovor u prisustvu funkcionara Evropske komisije i Evropskog parlamenta i pri tome naglasio kako je ovaj dogovor o reformi evropskih institucija veliki uspjeh i za Poljsku koja je uspjela ishoditi 13 od 14 ključnih pitanja u kojima su joj ostale članice izašle u susret. Poljska je tako postala 26. članica unije koja je ratifikovala sporazum.

Češki predsjednik Vaclav Klaus prije ratifikacije ugovora je zatražio, da se na tekst Lisabonskog ugovora doda klauzula u vezi sa Poveljom o osnovnim pravima kojom bi se njegova zemlja izuzela iz mogućih zahteva za povraćajem imovine protjeranim sudetskim Nijemcima i Mađarima poslije Drugog svjetskog rata[2]. Posle višetjednih rasprava i kritike dodatnih zahtjeva češkog predsednika, na konferenciji u Briselu 29. oktobra 2009., šefovi država i vlada Evropske unije su prihvatili uslov Češke[3]. Ugovoru je dodat odgovarajući amandman[4]. Posle provjere češkog ustavnog suda, Češka kao zadnja članica Evropske unije, ratificira ugovor[5].

Reflist[uredi - уреди | uredi kôd]

Eksterni linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]