Lights of New York

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lights of New York
Režija Bryan Foy
Scenario Murray Roth
Hugh Herbert
Uloge Helene Costello
Cullen Landis
Eugene Pallette
Muzika Jules Buffano
Shelton Brooks
Fotografija Edwin B. DuPar
Montaža Jack Killifer
Studio Vitaphone
Distribucija Warner Bros.
Datum(i) premijere
28. jul 1928 (1928-07-28)
Trajanje 57 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 23.000 $

Lights of New York (sh. Svjetla New Yorka) je američki crno-bijeli film snimljen 1928. u režiji Bryana Foya, poznat kao prvo "potpuno zvučno" cjelovečernje ostvarenje u historiji filma.

Po žanru je kriminalistički, a radnja prikazuje kako je naivnog mladića iz provincije gangsteri na prevaru učine krinkom za svoj speakeasy (ilegalnu točionicu alkoholnih pića) na Broadwayu. Lights of New York je napravljen nekoliko mjeseci nakon trijumfalne premijere Pjevača jazza, zvučnog filma čiji su dijalozi još uvijek umjesto zvuka koristili međutitlove. Tvrtka Warner Bros. je još uvijek bila skeptična prema sistemu Vitaphone, te je bilo planirano da se snime samo dvije role materijala. Glumačka ekipa je tokom sedam dana snimanja uspjela improvizirati, odnosno snimiti dovoljno materijala za dva puta duži film. Nakon dosta natezanja su Warneri na kraju ipak pristali odobriti dva puta veći budžet i izdati film u dužem obliku.

Reklamiran kao film s "100 % govora", Light of New York je, kao i slična ostvarenja iz tog perioda, uglavnom koristio statičku kameru, studijske interijere i inzistirao da likovi što je moguće više govore i tako gledateljima objašnjavaju radnju. Odvijanje radnje u elitnom lokalu je, pak, omogućilo da muzičke točke kao važan dio sadržaja. Tadašnja kritika je prema njemu bila neprijateljski nastrojena, ali je publika bila oduševljena novom tehnologijom te je zaradio preko milion dolara.

Godine 1946. je Albert Warner formalno predao jednu kopiju Kongresnoj biblioteci kako bi se film sačuvao za buduća pokoljenja. [1]

Sadržaj/Садржај

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Pjesme[uredi - уреди | uredi izvor]

  • "At Dawning" (izvodi Harry Downing)
  • "Kiss and Make Up" (izvodi Harry Downing uz pratnju djevojaka iz zbora)
  • "March Dance" (plešu djevojke iz zbora)

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Frick, Caroline (2011). Saving Cinema: The Politics of Preservation. Oxford University Press. str. 68. ISBN 0-19-536811-8. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]