Lian Po

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lian Po

Lian Po (kineski: 廉頗pinyin: Lían Pō, 3. vijek pne.) je bio znameniti kineski vojskovođa iz države Zhao u periodu Zaraćenih država.

Lian Po je prilikom svoje karijere bio u sukobu sa premijerom Lian Yiangruem, ali su se njih dvojica pomirili i postali dobri prijatelji.

Godine 262. pne. je bio zadužen za obranu države Zhao od snaga države Qin kojima je komandirao znameniti vojskovođša Bai Qi. Svjestan da se Bai Qiju ne može suprotstaviti u otvorenoj bitci, Lian Po je svoju vojsku zatvorio u tvrđave i nastojao je Qin poraziti strategijom iscrpljivanja. Međutim, to je potrajalo dvije godine, a u međuvremenu je kralj Xiaocheng od Zhaoa postao nestrpljiv. Bai Qi je također potkupio vodeće funkcionare Zhao dvora kako bi kralja nagovorili da smijeni Lian Poa. Kada se to dogodilo 260. pne. komandu je preuzeo mladi Zhao Kuo, sin proslavljenog vojskovođe Zhao Shea. On je, uvjeren u brojčanu nadmoć svoje vojske, napustio Lian Poovu strategiju te napustio tvrđave kako bi napao snage Qina. To je Bai Qi iskoristio kako bi Zhaou nanio katastrofalni poraz u bitci kod Chanpinga.

Lian Po je nakon toga ponovno imnenovan komandantom, te je uspješno obranio državu od napada države Yan. Međutim, usprkos toga je pao u nemilost, te je bio prisiljen bježati - prvo u Wei (država)|državu Wei, pa potom u državu Chu. Tamo je umro u progonstvu, u gradu Shouchun.

Uz Bai Qija, Wang Jiana i Li Mua, Lian Po se smatra jednim od četiri najveća vojskovođe iz perioda Zaraćenih država.