Les Diaboliques

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Les Diaboliques
kino-poster
RežijaHenri-Georges Clouzot
ProducentHenri-Georges Clouzot
ScenarioHenri-Georges Clouzot
Jérôme Géronimi
PredložakCelle qui n'était plus; autor:
Boileau-Narcejac
UlogeSimone Signoret
Véra Clouzot
Paul Meurisse
Charles Vanel
MuzikaGeorges Van Parys
FotografijaArmand Thirard
MontažaMadeleine Gug
DistribucijaCinédis (Francuska)
Datum(i) premijere
29. 1. 1955 (1955-01-29)
Trajanje114 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski

Les Diaboliques (sh. Đavolice) je francuski crno-bijeli filmski triler snimljen 1955. godine u režiji Henri-Georgesa Clouzota, a koji se smatra jednim od najznačajnijih i najuticajnijih u historiji žanra.

Predstavlja adaptaciju romana Celle qui n'était plus Boileau-Narcejaca. Radnja je smještena u jedan francuski internat, čiji direktor (koga tumači Paul Meurisse) sadistički zlostavlja kako svoju suprugu (koju tumači Véra Clouzot), tako i svoju ljubavnicu (koju tumači Simone Signoret). Radnja prikazuje kako se dvije žene udruže te ga ubiju davljenjem u kadi, ali kako ubrzo nakon toga njegov leš misteriozno nestaje, te počinju slušati glasine o tome da je viđen živ.

Les Diaboliques je karakterističan po stilu, odnosno stvaranju napetosti i jeze koja ga je stavila na granicu žanrovsku granicu horora, kao i po šokantnom završnom obratu koji su kasnije imitirala brojna druga ostvarenja žanra. Među poklonicima filma su bili Alfred Hitchcock, kao i Robert Bloch, autor romana Psycho po kome je snimljen znameniti istoimeni Hitchcockov film, koji je u velikoj mjeri inspiriran upravo sa Les Diaboliques.

Godine 1996. je snimljen američki remake pod naslovom Diabolique.

Uloge

[uredi | uredi kod]

Izvori

[uredi | uredi kod]

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]