Les Biches (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Les Biches (1968 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Les Biches
RežijaClaude Chabrol
ProducentAndré Genovès
ScenarioClaude Chabrol
Paul Gégauff
UlogeStéphane Audran
Jacqueline Sassard
Jean-Louis Trintignant
Nane Germon
Henri Attal
Dominique Zardi
MuzikaPierre Jansen
FotografijaJean Rabier
MontažaJacques Gaillard
Datum(i) premijere
22. 3. 1968 (1968-03-22) (Francuska)
[1]
Trajanje95 min.
Zemlja Francuska
 Italija
Jezikfrancuski

Les Biches (sh. Košute[2]) je francusko-italijanski igrani film snimljen 1968. godine u režiji Claudea Chabrola, poznat kao jedno od najboljih ostvarenja u njegovoj filmografiji, ali i kao jedno od prvih značajnijih ostvarenja evropske kinematografije sa eksplicitno lezbijskom tematikom.

Protagonistica, koju tumači Jacqueline Sassard, je Why, mlada i lijepa pariška ulična umjetnica koju slučajno sretne bogatašica Frédérique (čiji lik tumači tadašnja Chabrolova supruga Stéphane Audran), te je pozove u svoj stan, zavede, a nakon toga odvede u luksuznu vilu u Saint-Tropezu gdje sve vrijeme provode na zabavama sa dokonim bogatašima. Radnja prikazuje kako se Why tamo zaljubi u arhitekta Paula Thomasa (koga tumači Jean-Louis Trintignant), a na što ljubomorna Frédérique reagira tako što ga i ona zavede, te odvede u Pariz, ostavivši Why samu i bijesnu u vili.

Les Biches je napravljen u jeku seksualne revolucije te je, kao i mnoga ostvarenja u to vrijeme, svojim sadržajem razbijao dotadašnje tabue, prije svega kroz izvrtanje tradicionalnih motiva ljubavnog trokuta i ménage à trois kroz biseksualne likove. Chabrol je, sa druge strane, u neposrednom prikazu seksualnosti bio mnogo suzdržaniji, te su scene zavođenja, iako sadrže erotski naboj, bile mnogo implicitnije. Les Biches je prikazan na berlinskom filmskom festivalu gdje je Audran dobila Srebrni medvjed za najbolju glumicu.

Godine 1979. je slovenski sineast Boštjan Hladnik filmu Les Biches odao homage u svojoj crnoj komediji Ubij me nježno koja također sadrži motive biseksualnog ljubavnog trokuta.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. German, Yuri. „Overview: Les Biches”. Allmovie. Pristupljeno 18. XI 2009. 
  2. Naslov se u francuskom žargonu može prevesti kao "koke", "cure" ili "komadi", a izraz "lesbiche", u množini "lesbiches" se pak odnosi na lezbijke.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]