Leptirica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Leptirica

omot DVD-izdanja
Režija Đorđe Kadijević
Scenario Đorđe Kadijević
Predložak Posle devedeset godina; autor:
Milovan Glišić
Uloge Petar Božović
Mirjana Nikolić
Slobodan Perović
Vasja Stanković
Tanasije Uzunović
Fotografija Branko Ivatović
Montaža Neva Paskulović Habić
Studio Radio-televizija Beograd
Datum(i) premijere 15. april 1973 (1973-04-15)
Trajanje 63 min.
Zemlja  Jugoslavija
Jezik srpskohrvatski
Leptirica na Internet Movie Database

Leptirica je jugoslavenski horor film iz 1973. koji je režirao i napisao Đorđe Kadijević prema pripovetci Milovana Glišića. Glavne uloge tumače Petar Božović, Mirjana Nikolić, Slobodan Perović, Vasja Stanković i Tanasije Uzunović. Film je sniman u selu Zelinje kod Zvornika, u kojem se i dalje nalazi čuvena vodenica.

Radnja se odvija u selu u kojem se mladić Strahinja silom prilika oženi za djevojku Radojku, koja se ispostavi kao vampir. Lepitirica je stekla kultni status i zanimanje jer je bila prvi srpski horor film,[1] odnosno jedan od retkih primera filmova fantastike na području jugoslovenske kinematografije.[2][3]

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Stari mlinar čuje čudne zvukove koji dolaze iz šume. Dok spava, mlinarski točak iznenada prestaje da se okreće, a čudno čovekoliko stvorenje sa crnim rukama i dugim zubima i noktima ga ujeda za vrat.

Posle uvodne scene, film se prebacuje na romansu između siromašnog mladića Strahinje (Božović) i lepe devojke Radojke (Nikolić). Radojka je kćerka gazde Živana (Perović), koji ne dozvoljava Radojki da se uda za Strahinju. Razočaran, Strahinja napušta svoje selo i odlazi u Zarožje. Nailazi na seljake koji pričaju o ukletom mlinu i prihvata njihovu ponudu da postane novi mlinar. Strahinja provodi noć u vodenici i preživljava napad stvorenja, saznavši njegovo ime - Sava Savanović. Seljani posećuju najstariju ženu u susednom selu i pitaju je da li se u blizini nalazi grob nekoga po imenu Sava Savanović. Nakon što su pronašli mesto gde je njegovo telo sahranjeno, probijaju ga kocem kroz zatvoren kovčeg, ali iz njega uspeva da izleti leptir.

Seljani pomažu Strahinji da odvede Radojku od kuće i da je dovede u Zarožje. Tokom noći, dok se seljani pripremaju za svadbu, Strahinja se kradom uvlači u sobu svoje buduće neveste dok ona spava. Dok je svlači, otkriva krvavu rupu pod njenim grudima i shvata da je to rupa od kolca kojim su proboli Savin kovčeg. Radojka otvara oči i transformiše se u odvratno dlakavo stvorenje koje uzjaše Strahinju i vodi ga do Savinog groba. Tamo ga tera da izvuče kolac iz groba. Stvorenje nestaje, dok iz groba izlazi isto takvo stvorenje koje Strahinja nabija na kolac.

Film se završava scenom gde Strahinja leži nepomično na zemlji, dok leptir maše krilima na Strahinjinoj glavi.

Uloge[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]