Le Beau Serge

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Le beau Serge)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Le Beau Serge
filmski poster
RežijaClaude Chabrol
ProducentClaude Chabrol
ScenarioClaude Chabrol
UlogeJean-Claude Brialy
Gérard Blain
MuzikaÉmile Delpierre
FotografijaJean Rabier
MontažaJacques Gaillard
DistribucijaLes Films Marceau
Datum(i) premijere
9. 6. 1958 (1958-06-09) (Vichy)
Trajanje98 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Budžet37,000.000 FFR

Le Beau Serge (sh. Lijepi Serge) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen 1958. godine u režiji Claudea Chabrola, koji se tradicionalno smatra prvim ostvarenjem francuskog Novog vala.

Po žanru je drama, a protagonist, čiji lik tumači Jean-Claude Brialy je François, koji se, kako bi se izliječio iz tuberkuloze, nakon dvanaest godina iz grada vraća u rodno selo. Radnja prikazuje kako otkriva da selo polako nestaje, kao i da je njegov nekoć najbolji prijatelj Serge (čiji lik tumači Gérard Blain) postao alkoholičar.

Chabrolu, koji je također napisao scenario i producirao film, je Le Beau Serge bilo prvi ostvarenje u karijeri. Originalno je kao svoj prvi film namjeravao snimiti Les Cousins, ali je, s obzirom da se njegova radnja događa u Parizu, zaključio kako bi mogao imati problema s budžetom. Umjesto toga je, radi daleko nižih troškova, Le Beau Serge snimio u svom rodnom mjestu Sardent gdje je, između ostalih, koristio svoje sugrađane i prijatelje kao statiste i naturščike.

Le Beau Serge je premijerno prikazan u Vichyju, a tokom godine na festivalu u Locarnu. Izazvao je pažnju svojom "grubom" montažom, neobičnim tehnikama naracije, mladim "neprilagođenim" naslovnim likom i završnicom koja omogućava različita tumačenja. Službenu francusku premijeru je imao početkom 1959. godine, te tako dao prilike za usporedbe sa sličnim ostvarenjima kao što je Truffautovih 400 udaraca.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]