Ležeći policajac

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ležeći policajac na ulici u Beogradu, 2006

Uspornik ili uspornik prometa, kolokvijalno ležeći policajac, nazivi su za prepreku koja se postavlja preko uličnog kolovoza ili preko ceste kako bi se na tom mjesto natjeralo vozače da smanje brzinu. Ako se brzina ne smanji, automobil ili vozilo odskoči i dobro se protrese kad prelazi preko ležećeg policajca, što može dovesti do oštećenja donjeg dijela vozila.

Mjesta postavljanja[uredi | uredi kod]

Ležeći policajci obično se postavljaju u blizini škola, predškolskih ustanova ili drugih objekata u kojima borave djeca i gdje ih je potrebno zaštititi od nesavjesnih vozača. Mogu se postavljati i na drugim mjestima gdje je potrebno usporiti saobraćaj, npr. u ulicama ili na cestama na kojima ima mnogo pješaka, prolaznika ili šetača, tj. u ulicama koje se povremeno pretvaraju u gradska korza ili turističke šetnice. Mogu se postavljati i na mjestima gdje se sporedne ceste ili ulice spajaju s cestama ili ulicama koje imaju pravo prvenstva da bi se spriječilo izlijetanje vozila na takve ceste.

Način izrade[uredi | uredi kod]

Ležeći policajci u početku su se pravili od tvrdih materijela, obično od betona, ali se zbog održavanja, brzine postavljanja ili popravke sve više koriste elastični materijali, kao što je guma.