LXDE

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
{{{naziv}}}
LXDE Logotip
Platforma:Juniks
Vrsta: Desktop
Licenca:GNU GPL, GNU LGPL
Web stranica: lxde.org

LXDE je slobodno i otvoreno desktop okruženje za Juniks i druge Posiks kompatibilne platforme, kao što su Linuks i BSD. Cilj projekta je da proizvede desktop okruženje koje je brzo i efikasno. Engleska skraćenica LXDE ima značenje lagano X11 dektop okruženje (engl. Lightweight X11 Desktop Environment).[1][2]

LXDE je dizajniran da radi na računarima sa malom računskom moći, kao što su starije mašine sa ograničenim resurcima, nova generacija netbuk mašina, i drugi mali kompjuteri, posebno oni sa malim količinama RAM-a.[3] Testiranje na Ubuntu Linuksu je pokazalo da LXDE 0.5 koristi manju količinu memorije nego: Gnom 2.29, KDE 4.4, i Xfce 4.6,[4] i da troši manje energije,[5] što znači da mobilni komputeri sa LXDE-om u manjoj meri iscrpljuju bateriju pri niskom stepenu upotrebe, nego uređaji sa drugim desktop okruženjima.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. LXDE Team (undated). "LXDE". http://lxde.org/. Pristupljeno 26. 10. 2008.. 
  2. LXDE Team (undated). "About LXDE". http://lxde.org/lxde. Pristupljeno 1. 11. 2008.. 
  3. Linux Magazine, Christopher Smart (9. 9. 2009.). "Lubuntu: Floats Like a Butterfly, Stings Like a Bee". http://www.linux-mag.com/cache/7520/1.html. Pristupljeno 10. 9. 2009.. 
  4. Larabel Michael. "Phoronix: Power & Memory Usage Of GNOME, KDE, LXDE & Xfce". Phoronix. http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_desktop_vitals&num=1. Pristupljeno 30. 7. 2011.. 
  5. "Phoronix Power & Memory Usage Of GNOME, KDE, LXDE & Xfce (page 2)". Phoronix. http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux_desktop_vitals&num=2. Pristupljeno 30. 7. 2011.. 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]