L'Homme de Rio

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
L'Homme de Rio
Režija Philippe de Broca
Scenario Jean-Paul Rappeneau
Ariane Mnouchkine
Philippe de Broca
Daniel Boulanger
Uloge Jean-Paul Belmondo
Françoise Dorléac
Jean Servais
Studio Les Artistes Associés
Les Films Ariane
Vides CinematograficaDear Film Produzione
Datum(i) premijere
5. februar 1964 (1964-02-05) (Francuska)
Trajanje 110 min.
Zemlja  Francuska
 Italija
Bruto prihod 4,800.826 kino-ulaznica (Francuska)[1]

L'Homme de Rio (sh. Čovjek iz Rija) je francusko-italijanski pustolovni film snimljen 1964. godine u režiji Philippea de Broca, poznat kao jedno od najuticajnijih ostvarenja žanra, odnosno komercijalno najuspješnijih ostvarenja u glumačkoj karijeri Jean-Paul Belmonda.

Belmondo u filmu tumači Adriena Duforqueta, francuskog vojnog zrakoplovca kojemu prilikom osmodnevnog dopusta tajanstveni Indijanci otmu djevojku (čiji lik tumači Françoise Dorléac), a zbog čega on krene u potragu koja će ga odvesti u Brazil. Radnja prikazuje kako mu u potrazi pomaže arheolog (čiji lik tumači Jean Servais) koji smatra da je razlog za otmicu to što je djevojčin pokojni otac prilikom ekspedicije u amazonskoj džungli pronašao vrijednu statuu.

L'Homme de Rio je nastao kao prvi film u produkciji Les Artistes Associés, francuske podružnice hollywoodskog studija United Artists. Nakon premijere su brojni kritičari pronašli velike sličnosti sa tadašnjim filmovima iz serije o Jamesu Bondu, a to se uglavnom odnosilo na relativno jednostavni zaplet kao podlogu za seriju atraktivnih akcijskih scena na egzotičnim lokacijama. Sam De Broca je, pak, navodio da je inspiraciju pronašao u popularnom stripu Avanture Tintina, ali i romanu Srce tame Josepha Conrada. Film se također isticao i tome što je bio jedna od prvih važnijih međunarodnih produkcija koja je publici pružila uvid u Braziliju, nedavno dovršenu novu prijestolnicu Brazila sa futurističkom arhitekturom Oscara Niemeyera (koji je samom filmu poslužio kao inspiracija za lik industrijalca De Castra, čiji lik tumači Adolfo Celi). Film je postigao veliki uspjeh, te su se dvije godine de Broca i Belmondo udružili na sličnom projektu pod naslovom Čovjek iz Hong Konga.

L'Homme de Rio je, pak, ostavio važan dojam na neke istaknute sineaste. Među njima se najviše ističe Steven Spielberg koji je strukturu, ritam i brojne druge detalje svog velikog hita Raiders of the Lost Ark velikim dijelom temeljio upravo na de Brocinom filmu, a što se možda najviše može vidjeti u antologijskoj sceni u kojoj se uz Sunčevu svjetlost i kristale pronalazi skriveni ulaz u grobnici. OSS 117 : Rio ne répond plus, parodija na špijunske filmove sa Jeanom Dujardinom iz 2009. godine, velikim dijelom predstavlja svojevrsni homage L'Homme de Rio.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Podaci o gledanosti filma na Box Office Story

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]