Kuomintang

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Zastava Kuomintanga
Sun Yat-sen osnivač Kuomintanga
Čang Kaj-šek

Kuomintang (kin.:中國國民黨 / 中国国民党 / Zhōngguó Guómíndǎng / Chungkuo Kuomintang, skraćenica: KMT), poznata i kao Kineska narodna partija je politička partija Republike Kine. Preuzima vlast u Kini 1927. godine, ali nakon poraza protiv jedinica Komunističke partije Kine u građanskom ratu u Kini povlači se na Tajvan, pod zapovjedništvom Čang Kaj-šeka, gdje diktatorski vlada sve do 1990. godine.

Historija[uredi | uredi kod]

Partiju osniva 12. augusta 1912. godine u Pekingu Sun Yat-sen. Početkom dvadesetog stoljeća, partija je nastala udruživanjem nekoliko političkih partija, te reorganizacijom, deset godina kasnije nastaje Kuomintang, partija koja je imala za cilj reorganizaciju kineskog društva tokom Xinhai revolucije. Osnivanjem Komunističke partije Kine 1921. godine, Kuomintang surađuje i stvaraju zajedno nacionalni front jedinstva, koji ima za cilj oslobađanje od uticaja Japana i zapadnih sila. Saradnja traje sa prekidima, mada za razliku od Sun Yat-sen, Čang Kaj-šek se protivi zajedničkom djelovanju dviju partija. 1927. godine zauzimanjem Šangaja, Čang Kaj-šek izdaje naredbu o protjerivanju u ubijanju komunista i članova sindikata. Komunistička se partija povlači u provinciju Jiangxi, te nakon borbi sa Kuomintangom, u Yan'an u provinciji Shannxi. Napadom Japana na Kinu 1937. godine, u Drugom japansko-kineskom ratu Kuomintang se bori protiv Japana, te sve do 1941. godine surađuje sa Komunističkom partijom Kine. Zapadne sile i SAD, nakon ulaska u Drugi svjetski rat podržavaju Kuomintang, kao zvaničnu vladinu vojsku Kine. Završetkom Drugog svjetskog rata, građanski rat izmedu Kuomintanga i jedinica pod vodstvom Mao Zedonga se nastavlja. Nakon poraza 1949. godine Kuomintang se povlači na otok Tajvan, gdje osniva vladu Republike Kine, koja politički jedno vrijeme predstavlja Kinu u međunarodnim odnosima.

Kuomintang vlada gotovo bez prekida diktatorski i u gotovo jednopartijskom sistemu na Tajvanu sve do uvođenja skupštinskih izbora 1992. godine. Na zadnjim političkim izborima 2008. godine, pobijedio je ponovo Kuomintang, čiji je predstavnik Ma Ying-Jeou postao predsjednik Tajvana.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]