Kraljevina Korzika (1794–1796)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Regno di Corsica
?
1794–1796 ?
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna
Dio vi salvi Regina
Položaj Korzike
Položaj Korzike
Glavni grad Nije naveden
Religija Katolicizam
Vlast Not specified
Historijska era novi vek
 - Uspostava
 - Prestanak

Anglo-korzikanska kraljevina bila je kratkotrajna nezavisna država uspostavljena na ostrvu Korzika. Postojala je u periodu od 1794. do 1796. godine.

Istorija[uredi | uredi kod]

U vreme izbijanja Francuske revolucije, Korzika se pod francuskom vlašću nalazila svega dve decenije. Korzikanski lider Paskal Paoli, koji je proteran od strane francuskih vlasti, postao je neka vrsta idola slobode i demokratije. Francuska ustavotvorna skupština pozvala ga je 1789. godine u Pariz gde je slavljen kao heroj. Kasnije je vraćen na Korziku sa činom general-potpukovnika.

Međutim, nakon ubistva francuskog kralja Luja, Paoli je napustio svoje revolucionarne ideje. Nacionalni konvent proglasio ga je državnim neprijateljem. Paoli je proglasio otcepljenje Korzike od Francuske i zatražio pomoć Britanaca. Britancima je predložio da Korzika stekne status koji je imala Kraljevina Irska. Za Britaniju je to bila prilika da obezbedi čvrstu pomorsku bazu na Mediteranu. Zbog toga je 1794. godine na Korziku poslata pomoć pod komandom admirala Samjuela Huda. Francuzi su upravo opseli tvrđavu Kalvi. Horacije Nelson je tom prilikom izgubio vid na desno oko. Korzika je nakratko postala dominion kralja Džordža III.

Na Korzici je uspostavljena ustavna monarhija. Ustav je bio demokratski, a kralj je zastupao interese Britanije. Postojao je i Parlament i Savet koji je vršio izvršnu vlast. Prestonica je početkom 1795. godine iz Korte premeštena u Bastiju. Nepovoljan položaj primorao je Britance da povuku svoje snage sa Korzike oktobra 1795. godine. Paoliju je pružen azil u Britaniji. Dana 19. oktobra 1796. Francuzi osvajaju Bastiju. Korzika je postala francuski departman.


Izvori[uredi | uredi kod]

  • Thrasher, Peter Adam (1970). Pasquale Paoli: An Enlightened Hero 1725-1807. Hamden, CT: Archon Books
  • Gregory, Desmond (1985). The Ungovernable Rock: A History of the Anglo-Corsican Kingdom and Its Role in Britain's Mediterranean Strategy During the Revolutionary War, 1793-1797. London: Fairleigh Dickinson University Press