Koronarne arterije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Koronarne arterije
Na prednjoj strani srca se vidi desna koronarna arterija, i prednja silazna grana leve koronarne arterije.
Baza i dijafragmatična strana srca

Koronarne arterije, nazivaju se još i srčane arterije (lat. arteriae coronariae), su krvni sudovi koji snabdevaju krvlju srčani mišić. Postoje dve koronarne arterije, leva i desna, i obe su grane ushodnog dela aorte. Nastaju iz početnog, proširenog dela aorte koji se naziva bulbus, i koji sa odgovarajućim levim i desnim polumesečastim zaliskom aorte, u vidu džepa formira odgovarajući Valsalveov aortični sinus. Obe arterije su pokrivenem tankim listom srčane maramice, i nalaze se u prostoru ispod njega, u takozvanim koronarnim žlebovima.[1]

Koronarne arterije spadaju u grupu funkcionalno terminalnih krvnih sudova, odnosno onu grupu krvnih sudova čije su spojnice malog kalibra, tako da u slučaju opstrukcije šupljine krvnog suda najčešće dolazi do smanjene oksigenacije srčanog mišića, i samim tim razvoja akutnog infarkta miokarda različitog stepena.

Trivia

[uredi | uredi kod]

U vreme vladavine komunizma, u Srbiji je bilo zabranjeno javno koristiti termin koronarne arterije zbog asocijacije na krunu i monarhizam, već se morao koristiti izraz venačne arterije.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Fuster, V; Alexander RW, O'Rourke RA (2001). Hurst's The Heart (10th izd.). McGraw-Hill. str. 53. ISBN 0-07-135694-0. 

Vidi još

[uredi | uredi kod]