Korisnik:Dragan Top

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Dragan Tomovski dipl.oec

Menadzer rodjen 20.05 1950 u Skoplju. Radio u Makedonski Zeleznici,FAS 11 Oktomvri,Gazela-Skoplje Fudbalsko iskustvo. Mlade kategorije Napredak-Krusevac,Novi Sad,Vardar Skoplje Seniori Vardar Skoplje,Rabotnicki,Jugokokta(Makedonija) FK Skopje. Fudbalski Menadzer FK Vardar Skoplje 1990-1996 FK Cementarnica 55 Skoplje 2001-2003 FK Rabotnicki Skoplje 2003-2005 Scout FC Heerenveen 1998-2000 Managing Advisor FC Heerenveen 2000-2002

Ostvarenja:

FK Vardar 4 puta Sampion Makedonija,4 puta osvajac kupa Makedonija,2 prekookeanske turneje(Juzna Amerika(Brazil,Argentina,Urugvaj) i utakmice Rozario,Penjarol...)a u Australiji pobedjeno svih 6 utakmica. FK Rabotnicki osvaja prvu svoju titulu sampiona Makedonije FK Cementarnica 55 po prvi put osvaja kup Makedonije i 3 puta igra u evropskim kupovima.

Ideje i projekti.

"Balkanska liga" 04.02.1992  (evropski projekat)
Tomovski,prvi na prostorima Balkana promovira ideju o osnivanju Balkanske lige u fudbalu.Kompletan projekat je upucen i UEFA a ideja je bila ostvarivanje profesionalne lige koja bi bila samoodrziva kao i klubovi koji bi u njoj ucestvovali iz Ex Yugoslavije,Rumunije,Bugarske,Turske,Grcke i Albanije.

Ideja je bila sireg znacaja s obzirom da bi sira regionalizacija fudbala u Evropi kroz regionalne lige povecala interes,popularnost ali i mogucnost klubova-ucesnika da se samo finansiraju od gledalaca i TV prava koja su tada bila u povoju. Ideja je dobila veliki broj pristalica iz najveceg broja spomenutih drzava ali je zbog politicke situacije,kao i neslaganja UEFA za formiranje ovakvog takmicenja Balkanska liga je jos uvek aktuelna tema na na ovom fudbalkom prostoru i predmet je mnogih komentara i analiza.

 Klubska organizacija. 2000ta godina (svetski projekt)
Projekat za poboljsanje i modernizaciju organizacije SC Heerenveen, koji je doveo i do ugovora izmedju kluba i Tomovskog na mesto Managing advisora kluba.

Ovaj projekat predvidja stvaranje sistema u kojem su uvedeni elementi sistem klubova po vertikali i zajednicki skauting,kao i saradnja i unifikacija strucnog rada. INteresantno je sto su na vrlo slicnim principima(nezavisno od sistema predlozenog od Tomovskog) od 2008 godine pocela stvaranje vecih sistema kao sto je City sistem klubaova,Red bull i Lajpcig,kao i nekih drugih manjih sistema.

 Patent:"Uredjaj za sudjenje na sportskim utakmicama" 2001 godina (svetski projekt)

Ovaj patent je na Svetskom sajmu u Seulu (Koreja) osvojio bronzanu medalju,iako je patent prezentiran samo kao projekat,bez napravljenog uredjaja. Patent omogucava sudiji(pre svega fudbalskom) da umesto beleznika i olovke koriti mini komjuter istog oblika i tezine kao notes,gde bi se belezile svi dogadjaji koji su se do tad belezili u belenik sudije(Kartoni,golovi,penali,vid prekrsaja,...) i isti bi bili linkovski preneseni do centralnog komjutera na stadionu a odatle do svih mogucnih konsumera pocevsi od semafora,novinarskih monitora,direktno u protokol meca,TV stanice,kladionice,i univerzalni internet.Isti bi bio linkovski povezan i sa pomocnim sudijama preko zastavica. Samo je pitanje vremena kada ce FIFA uvesti ovaj patent u upotrebu.

 2008 i 2010 strucni komentator na nacinalnoj televiziji svestkog i evropskog prvenstva u fudbalu.
 2012 prvi saradnik Primera liga Indonezije za pitanja organizacije.
 Po prvi put u fudbalu u Makedoniji:
  FK VARDAR PRVI KLUB U SVETU 1993 KOJI JE FORMIRAO SVOJU AVIO KOMPANIJU(PRVO VARDAR-BOSNA ER , ZATIM VARDAR ER)
  FK Vardar samofinansiranje,prvi ugovor o TV pravima,prvi markedtinski paket,prvi ugovor klub-TV,promoter male profesionalne lige,prva inicijativa za formiranje udruzenje prvoligasa,prva futsal liga,prvi sindikat fudbalera,prvi dobijen slucaj ispred FIFA u korist fudbalera,prva prijava za pokusaj namestanja utakmice...

Tomovski je prvi menadzer u Makedoniji koji preuzima vodjenje tima FK Cementarnica 55 sa klupe u momentu kada tim napusta trener i 10 najboljih ugraca i u takvim uslovima prolazi kvalifikaciono kolo u UEFA liga a u jesenjem delu sampionata klub osvaja 3 mesto sa najboljim skorom osvojenih bodova u jednoj polusezoni. 2003 godina septembar,posle meca FK Cementarnica-Lans pretstavnik Lansa na press konferenciji izjavljuje da Tomovski moze da vodi bilo koji evropski klub a L'EQIPE prvi i jedini put pise o nekom menadzeru iz Makedonije.

  Tomovski je ucestvovao u selekciji,edukaciji i nadgradnji vise od 40 fudbalera iz nacionalnih timova  Makedonije (A i U21).
  Ideolog je i organizator prvog(i jedinog) velikog teniskog meca u Makedoniji izmedju Zivojinovica i Sevcenka.

Autor i realizator tv serije "Sportski ambasadori".

  Pretsednik asocijacije za mini fudbal.
  Kolumnist (Netpres-Nedelen komentar)
  Nekoliko bitnih intervjua u kojima je ukazano na vazne stvari vezane za buducnost fudbala,posebno "Drzava i sport" 96te godine ukazivanje na neophodnost donosenja zakona o sportu i stimuliranja investicija u sport,kao i veliko intervju vezano za promenu FIFA Statuta za status igraca(2001) i neophodnost favoriziranja omladinskih kategorija na nasim prostorima.
  Drustvene aktivnosti:

Formiranje neformalnog udruzenja M.I.S.I.J.A.(Makedonska.Intelektualna.Savest.I.Javna.Akcija)i saradnja sa "Belgrad circle" najjace intelektualno udruzenje na Balkanu. Clan UO Akcioner za zastitu prava akcionera(posebno malih) Podpredsednik 'Zelena lupa" udruzenje za reanimiranje sudskog sistema.

  Nosilac nekoliko domacih nagrada (2002 najbolji sportski radnik u Makedoniji) i bronzane medalje sa svetskog sajma inovacija U Seulu.