Korisnik:Alalch E./sandbox3

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Wikipedija je besplatna, volonterski kreirana enciklopedija, i sastoji se od članaka o subjektima koji imaju određen značaj i koji su napisani u određenom stilu. Wikipedija je jedan kontinuirani proces. Ako napišete nešto dobro, to može u tom obliku opstati sedmicama, mjesecima ili čak godinama, i biti čitano po cijelom svijetu. Ono može biti i poboljšano ili uvršćeno u naredne revizije drugih uređivača. Posmatrati što se s vremenom događa s vašim doprinosima, dijelom je zabave i izazova uređivanja Wikipedije.

Zajednica Wikipedije takođe kontinuirano evoluira. Vremenom, kako su milijuni uređivača učili jedni od drugih kako stvarati uravnotežene, informativne članke s referencama, i kako surađivati i rješavati sukobe, razvila su se razna pravila i običaji. Ova stranica nudi ono najosnovnije što će vam pomoći da pišete dobro, kao i da izbjegnete bespotrebne konflikte.

Kamen temeljac Wikipedije su pouzdani izvori informacija — znanstvene i medijske ustanove s reputacijom točnosti. Wikipedija nema vlastite stavove o tome što je "ispravno", već nastoji sažeti ono što su rekli dobri izvori, objektivno i bez pristranosti prezentirajući različite stavove. Svi se navodi moraju moći sravniti sa izvorima iz kojih su potekli, stoga je potrebno da se izvori navedu. Kako su pouzdani izvori u jezgri onoga što ovdje radimo, izvorne ideje, interpretacije i istraživanja uređivača nije primjereno unositi.

Ne brinite ako u početku ne razumijete sve. I ne ustručavajte se da postavite pitanje. Kako vrijeme bude prolazilo, naučićete kako biti sjajan suradnik na Wikipediji!

Temeljni principi[uredi | uredi kod]

Iako se u teoriji sve može promijeniti, zajednica se do ovog trenutka bazirala na određenim principima. Dosta je promišljano o njima, te nije baš vjerojatno da će se u dogledno vrijeme mijenjati. Dosad su nam dobro služili, pa im pružite priliku da posluže i vama, prije no što probate sprovesti radikalnu reformu ili budete napustili projekat.

  1. Pet stubova: Temelji Wikipedijine zajednice sažeti su u 5 jednostavnih ideja: Wikipedija je mrežna enciklopedija; ima neutralan stav; ona je besplatan sadržaj koji svatko može uređivati i distribuirati; svi Wikipedijanci trebali bi se međusobno ophoditi s poštovanjem i učtivošću; Wikipedija nema čvrsta pravila.
  2. Osnivački principi (en): Fondacija Wikimedia, globalna organizacija koja nadgleda Wikipediju i druge projekte poput nje, također se temelji na važnim zajedničkim idejama: Neutralnost je obavezna; svatko može uređivati (većinu) članaka bez registracije; odluke donosimo kroz "wiki proces" diskutiranja; želimo raditi u okruženju uzajamnog prihvatanja i suradnje; naš sadržaj je slobodno licenciran; ostavljamo prostor tome da posebno teški problemi budu riješeni od strane nadležnog tijela.
  3. Autorska prava: Wikipedija koristi otvoreno licenciranje pod licencom Creative Commons Attribution-Sharealike i licencom GNU Free Documentation. Sadržaj na Wikipediji može se slobodno koristiti i ponovno iskorišćavati, sve dok je dodijeljena atribucija; može se čak modificirati i iskorišćivati za profit, sve dok se to ne uskraćuje i budućim ponovnim iskorišćivačima. Sve što urednici doprinose mora biti kompatibilno s licencama Wikipedije i ne smije kršiti tuđa autorska prava, osim u vrlo specifičnim situacijama.
  4. Zanemarite sva pravila (ZSP) : Pravila na Wikipediji nisu urezana u kamen. Duh pravila nadvladava slovo pravila. Zajednički cilj izrade enciklopedije je nadvladava i jedno i drugo. To znači da se svako pravilo može prekršiti – iz vrlo dobrog razloga, ako u konačnici pomogne poboljšanju enciklopedije. Ovo ne znači da se tek bilo što može učiniti samo navođenjem ZSP-a, ili da rasprava nije potrebna da bi se objasnila nečija odluka.

Stvaranje i uređivanje članaka[uredi | uredi kod]

  1. Neutralna točka gledišta: Pišite s neutralnim stavom. Pošteno prikažite svijet onako kako ga opisuju pouzdani izvori. Svi bi članci trebalo da budu uravnoteženi tako da se može steći utisak o različitim tačkama gledišta na temu. Neki pogledi mogu privući više pažnje nego drugi, ovisno o pažnji koju dobivaju u pouzdanim izvorima. Wikipedia nema vlastito "mišljenje"; samo precizno sažima pouzdane izvore.
  2. Provjerljivost: Članci trebaju sadržavati samo materijal koji je objavljen iz pouzdanih izvora . To su izvori s reputacijom provjere činjenica i točnosti, poput novina, akademskih časopisa i knjiga. Čak i ako je nešto istina, naši standardi zahtijevaju da se to objavi u pouzdanom izvoru prije nego što se uključi. Uređivači bi trebali navesti pouzdane izvore za bilo koji materijal koji je sporan ili osporavan, a u suprotnom ga može ukloniti bilo koji uređivač. Obveza pružanja pouzdanog izvora je na onome tko želi uključiti materijal.
  3. Bez originalnog istraživanja : Članci ne smiju sadržavati prethodno neobjavljene argumente, koncepte, podatke ili teorije, niti bilo kakvu njihovu novu analizu ili sintezu ako unaprijede stav. Drugim riječima, u pouzdanom izvoru ne možete istaknuti točku koja već nije izravno iznesena negdje drugdje. Možete sažeti, ali to se mora temeljiti na izvorima.
  4. Budite hrabri u uređivanju stranica! Samo naprijed, ovo je wiki! Nijedna pogreška ne može pokvariti Wikipediju, jer se sve može vratiti kako je bilo. Potaknite druge, uključujući one koji se ne slažu s vama, da također budu odvažni! Ako se u određenoj situaciji ne slažete s nečijim smjelim stavom ili oni s vašom, razgovarajte o tome na stranici za razgovor. To je to.

Slaganje s ostalim urednicima[uredi | uredi kod]

  1. Uvijek budite učtivi prema drugima. Ako imate kritiku, komentirajte sadržaj i konkretne izmjene – nemojte iznositi negativne primjedbe na račun ličnosti drugih urednika.
  2. Pretpostavite najbolju namjeru (dobru vjeru) : Molimo pokušajte osobu s drugog kraja rasprave smatrati mislećim, racionalnim bićem koje pokušava pozitivno pridonijeti Wikipediji. Čak i ako ste uvjereni da su [unijeti uvredu po izboru], i dalje se pretvarajte da se ponašaju u dobroj namjeri. Devedeset posto vremena vidjet ćete da oni zapravo i djeluju u dobroj vjeri (preostalih deset posto vremena negativan stav ionako neće pomoći). Budite širokogrudi Budite liberalni u onome što prihvaćate, budite konzervativni u onome što činite. Pokušajte, najbolje što znate, prihvatiti svačiju osebujnost, sve vrijeme ostajući što pristojnijim i izravnijim.
  3. Raspravite sporne promjene na stranici za razgovor: uzajamno poštovanje vodeće je načelo ponašanja Wikipedije. Iako svi znaju da njihove priloge mogu uređivati i drugi, lakše je prihvatiti promjene kad shvatite razloge za njih. Rasprava o promjenama na stranici za razgovor članka prije nego što ih napravite može pomoći u još bržem postizanju konsenzusa, posebno o kontroverznim temama. Imamo svo vrijeme na svijetu, zato se uvijek potrudite objasniti promjene ostalim urednicima i slobodno ih zamolite da učine isto.
  4. Pažljivo vraćajte tuđe izmjene: Poništavanje nečijeg rada je moćno sredstvo, stoga postoji pravilo o tri vraćanja, tj. da urednik nikada ne smije poništiti isti sadržaj više od tri puta u dvadeset i četiri sata (idealno, čak i manje). Nastojte ne vraćati promjene koje nisu očigledan vandalizam. Ako doista nešto ne možete podnijeti, izvršite jedno vraćanje, sa sažetkom poput "Ne slažem se, objasnit ću zašto u razgovoru" i odmah otvorite raspravu na pripadajućoj stranici za razgovor kako biste to raspravili. Ako netko poništi vaše izmjene, nemojte ih samo ponovno dodavati bez pokušaja rasprave.
  5. Pokušajte shvatiti zašto su vaš članak ili izmjena izbrisani: Mnoge teme ne udovoljavaju našim kriterijumima značaja. Određen broj jednih te istih članaka s lošom osnovnom idejom često bude brisan u postupcima kao što je brzo brisanje. Drugi doprinosi često jednostavno nemaju potrebnu neutralnost ili utemeljenost u izvorima. Općenito, pronalaženje boljih i pouzdanijih izvora, i njihovo neutralno sažimanje, gotovo je uvijek najbolji odgovor.
  6. Riješite sporove: Neslaganja su česta, ali ne moraju biti točkama prijepora. Otkrijte što drugi misle o nekom pitanju i pokušajte ga dogovorom doći do suglasnosti. Ako se i dalje ne slažete, zatražite mišljenje drugih urednika.

Efikasna suradnja[uredi | uredi kod]

  1. Koristite jasne sažetke uređivanja kako biste drugima omogućili da razumiju vaše razmišljanje — a čak bi i vama mogao trebati podsjednik, mjesecima poslije. Navedite što ste promijenili i zašto. Ako je objašnjenje predugačko, upotrijebite stranicu za razgovor.
  2. Potpisujte svoje postove na stranicama za razgovor (pomoću ~~~~, što se pretvori u vaše korisničko ime i vremensku oznaku kada pritisnete "objavi promjene"). Ali nemojte se potpisivati u same članke.
  3. Izvršite pretpredgled promjena pomoću dugmeta "Pretpregled". Daljnja uređivanja koja ispravljaju pogreške u ranijim uređivanjima opterećuju historiju stranice, što drugima otežava da vide što ste sve promijenili.
  4. Pridružite se zajednici : saznajte što se događa u zajednici. Portal zajednice dobro je polazište, gdje možete pronaći stalne rasprave u zajednici, tjedne novine Wikipedia i mnoštvo zadataka na kojima treba raditi. Tu su i popisi za slanje pošte koji sadrže rasprave o projektu i cijeloj organizaciji, kao i IRC za razne teme. WikiProjekti su mjesta na kojima se urednici okupljaju kako bi radili na određenim područjima enciklopedije; također su dobra mjesta za traženje podataka. Nove ideje često se iznose na Pijaci.
  5. Zatražite pomoć : Gotovo sigurno niste prva osoba koja ima određeno pitanje, ideju ili problem. Pomoć možete zatražiti bilo kada postavljanjem {{help me}} na bilo koju stranicu za razgovor, zajedno s objašnjenjem svog problema. Izvrsna mjesta za pomoć su nova stranica za pomoć novog suradnika, služba za pomoć i chat za pomoć . Također, WP: Pitanja i WP: FAQ za najčešća područja i upite.

Više informacija[uredi | uredi kod]

  • Dobro došli – Wikipedija glavni vodič za nove suradnike
  • Doprinosi Wikipediji - stranica koja pruža informacije i izvore o osnovama potrebnim za upotrebu, komentiranje i doprinos Wikipediji.
  • Popis polica - sveobuhvatan opisni popis politika.
  • Popis smjernica - sveobuhvatan opisni popis smjernica.
    • Stil - Priručnik za stil.
      • Eseji.
  • Stranice sa savjetima - o stranicama sa savjetima koje su napisali WikiProjects.
  • O tebi - savjet ako ste predmet ili ste spomenuti u članku na Wikipediji

Srodni eseji[uredi | uredi kod]

  • Wikipedia: Pojednostavljeni priručnik za stil
  • Wikipedia: Treba i ne smije
  • Wikipedia: Pravila su principi
  • Wikipedia: Pravilo razumnosti
  • Wikipedia ukratko
  • Wikipedia: Trifecta
  • Wikipedia: Pisanje boljih članaka