Korisnik:Легенда 1975

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Да се не заборави, Летенка, легендарна радна акција

Војвођански омладинци су дали значајан допринос у развоју бивше Југославије, на многобројним радним акцијама, широм земље, и враћали се са бројним признањима и медаљама за помоћ у њеној изградњи. Дошло је време да се направи прва савезна радна акција у Војводини. На 14.изборној конференцији омладине Војводине, донета је одлука да новоизабрано покрајинско руководство добије задатак да се направи прва савезна радна акција у Војводини, а рок је био две године. Решено је и да то буде на Фрушкој Гори, изградња пута под називом Партизански пут, и да то буде деоница од Црвеног чота до Дивоша у дужини од 26 километара.

На једној од седница Савета акције, одлучено је да командант прве савезне радне акције у Војводини буде Тимошенко Кузманчев, секретар Покрајинске организације. Такође је договорено да се омладинско насеље организује на Летенци, месту где је формиран Први фрушкогорски партизански одред. "Партизански пут 75" је као зачетник прве савезне радне акције, иницирао још две савезне радне акције у Војводини. Прва је била у Суботици, на ревитализацији Палићког језера,а 1977. на Делиблатској пешчари на пошумљавању највеће пешчаре у Европи. Прва савезна радна акција је почела 1975.а завршена 1979.године. Тај пут у дужини од 26 километара је грађен од 1975. до 1978.године.

Четрдесет година касније, 23.јуна 2018.године, бригадирке и бригадири свих генерација, са радних акција од 1941. до 1990.су се последњи пут састали на Летенци, на традиционалном дружењу и евоцирању успомена. Наиме, Летенка више неће постојати, на њеном месту градиће се нови спортско рекреативни центар. Бивши акцијаши су упутили апел властима, са само два захтева, да се у оквиру новог комплекса нађе место за обележје које ће подсећати на ово часно историјско време и да назив пута остане Партизански пут.

Извори:

"Дневник" дневни војвођански лист из седамдесетих година и од 14.јуна 2018 године.

Приватне архиве акцијаша са Летенке.