Kopet-Dag

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kopet-Dag
(fa) کپه‌داغ
(tk) Köpetdag
Pogled na Kopet-Dag s Ahalske ravnice u Turkmenistanu
Koordinate 37°0′0″N58°0′0″E
Visina 3191 m
Planinski masiv Alpsko-himalajski masiv
Lokacija
Država  Iran
 Turkmenistan
Najbliža mjesta Iran Bodžnurd, Širvan, Dargaz, Kučan, Mašhad
Turkmenistan Kizil-Arvat, Ašgabat, Babadurmaz, Dušak
Geologija
Tip planinski masiv
Karta
Kopet-Dag na mapi Irana
Kopet-Dag
Kopet-Dag
Približni centar masiva na karti Irana

Kopet-Dag (perz. کپه‌داغ, turkm. Köpetdag), planinski lanac koji se proteže sjeveroistočnim Iranom i jugozapadnim Turkmenistanom. Gorje se nalazi u historijskoj regiji Horasanu i dijeli Iransku visoravan od pustinje Karakum na sjeveru.

Gorje je nastalo sudarom iranske (ogranak arapske) litosferne ploče s euroazijskom, pa se u tektonskom smislu može smatrati istočnim nastavkom masivnijeg Alborza. Proteže se u smjeru sjeverozapad-jugoistok zajedno s usporednom iranskom planinom Binalud, čineći pritom dolinu kroz koju se protežu rijeke Sumbar i Atrak (kaspijski sliv) odnosno Kašaf (endoreični sliv).

Najveći gradovi podno Kopet-Daga s južne (iranske) strane su Bodžnurd, Širvan, Dargaz, Kučan i Mašhad, a sa sjeverne (turkmenistanske) Kizil-Arvat, Ašgabat, Babadurmaz i Dušak. Na sjevernoj strani također se nalaze i ruševine drevnog iranskog grada Nise koja je u 3. vijeku pne. postala prvom prijestolnicom Partske Monarhije. U dolinama Kopet-Daga pronađeni su brojni kanati, drevni sustavi za navodnjavanje.

Kopet-Dag dužinom od oko 650 km čini prirodnu državnu granicu između Irana i Turkmenistana. Najviši vrh s turkmenistanske strane visok je 2940 m i nalazi se jugozapadno od Ašgabata, a s iranske sjeverno od Mašhada (3191 m).

Povezano[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]