Klub Močvara

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Močvara je klub neprofitne udruge građana Udruženje za razvoj kulture ”URK”, a otvoren je 1999. godine u Runjaninovoj ulici u Zagrebu. Od 2000. do danas djeluje u bivšoj tvornici Jedinstvo u kvartu Trnje uz obalu rijeke Save. Program Močvare sastoji se od koncerata, glazbenih slušaonica, izložbi, kazališnih predstava, filmskih i književnih programa te radionica.[1]

Povijest prostora[uredi | uredi kod]

Godine 1966. u ovom prostoru je otvoren Institut za procesnu tehniku kao podružnica Omladinske tvornice Jedinstvo. Nakon raspada Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih i smanjenja narudžbi te drugih otegotnih uvjeta poslovanja (carinskih ograničenja, otežane naplate isporučenih dobara te razdvajanja od čakovečkog Metalca sredinom 1990.) Jedinstvo je poslovalo sa sve više poteškoća. Pretvorbu u dioničko društvo (1992. godine) i privatizaciju vlasništva (od 1998. do 2000. godine) pratio je smanjeni opseg posla i drastično smanjenje broja zaposlenika.[2] Krajem 90-ih godina 20. stoljeća prostor koji je bio tada pod upravom zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu inicijalno se otvara gradskim kazalištima za skladištenje scenografija i ostalih materijala. Godine 1998. kazališna skupina Kufer postaje prvi dugotrajni korisnik s idejom da se u velikoj dvorani otvori kazalište namijenjeno mladim autorima i njihovim projektima. U prostoru djeluje i Pogon – Zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade. To je ustanova u kulturi koju su krajem 2008. zajednički osnovali i kojom zajedno upravljaju Operacija grad i Grad Zagreb.

Povijest kluba[uredi | uredi kod]

Prije useljavanja u sadašnji prostor uz Trnjanski nasip, udruga je svoje programe organizirala u drugim gradskim prostorima - KSET-u, Rupi - klubu na Filozofskom fakultetu ili pak na livadama - kao što je bio festival na Ponikvama. Kao posebno važan navodi se prvi URK-ov klupski koncert u KSET-u 29. studenoga 1996. na kojem su svirali Šumski, Mance i poljski bend Ewa Braun, a plakat je napravio Igor Hofbauer, strip-autor čiji su plakati i programske knjižice vizualno najprepoznatljiviji dio Močvarina umjetničkog habitusa.[3]

Glazbeni izvođači[uredi | uredi kod]

U Močvari su nastupili razni poznati glazbeni sastavi kao što su Sick of It All, Dillinger Escape Plan itd.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • U prostoru bivše tvornice Jedinstvo djeluje i kazališni umjetnik Damir Bartol Indoš.
  • U blizini kluba nalazi se i Aleja skulptura na savskom nasipu koja je pokrenuta na inicijativu akademskog kipara Ratka Petrića.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Klub Močvara. Archived from the original on 2022-06-26. Preuzeto 2022-07-05.
  2. Jedinstvo.
  3. Jutarnji list - KLUB NEVIDLJIVE ZAGREBAČKE KULTURE Priča o Močvari priča je o tome kako smo preživjeli devedesete (hr-hr) (2018-04-21).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]