Keygen

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Licencni keygen (od engleskih riječi key - ključ i generator - generator ključeva) je kompjuterski program koji generira licencni ključ nekog softverskog proizvoda, serijski broj, ili bilo koju drugu informaciju potrebnu za registraciju dotičnog softvera.[1] Razlikuje se od cracka po tome što ne modificira nijednu datoteku softvera već samo generira serijski broj za njega.

Softversko licenciranje[uredi - уреди | uredi kôd]

Softverska licenca legalan je instrument, a određuje načine korištenja i distribucije softvera od strane kupca. Često ove licence dolaze na snagu implementirane u softver u vidu aktivacije proizvoda ili Digital Rights Management (DRM) mehanizma koji pokušavaju spriječiti neautorizirano korištenje softvera tako što od korisnika traže da unese ispravni serijski broj proizvoda koji se potom pohranjuje u njegovoj konfiguraciji.

Dostupnost[uredi - уреди | uredi kôd]

Keygeni su dostupni za preuzimanje na raznim internetskim stranicama koje su posvećene zaobilaženju aktivacije i registracije softvera, ili softverskom piratstvu općenito.[1] U većini zemalja korištenje keygena u svrhu aktivacije softvera bez njegove kupnje smatra se ilegalnom.[2] Keygeni su često zaraženi malicioznim softverom, iako obično ne od njihovih autora, već od trećih osoba.[2] Ovo je rijetko slučaj kod izdanja koje puštaju poznate piratske grupe.

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Network Dictionary. Javvin Technologies. 2007. str. 273. 
  2. 2,0 2,1 Walsh, Patrick (30. 07. 2010.). „Adobe CS7 Searches Saturated With Dangerous Results”. Infosecurity. http://www.infosecurity-us.com/blog/2010/7/30/adobe-cs7-searches-saturated-with-dangerous-results/192.aspx. Pristupljeno 24. 08. 2010.