Kamba

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Kamba (Wakamba) je naziv za Bantu etničku grupu koja živi u polusuhoj Istočnoj provinciji Kenije koja se prostire od Nairobija na istok do Tsavoa i na sjever do Embua. Ova zemlja se zove Ukambani ili zemlja Kambi. Ovisno o izvoru, oni predstavljaju treću ili petu najveću etničku grupu u Keniji. Govore Kikamba jezikom.

Kambe su doselile u današnju domovinu tokom vijekova migracija s juga. Kada su se naselili u visoravnima, njihov broj je porastao. Trgovina s Kikuyuima se također vodila preko Kambi u suhim nizinama. Trgovina je bila u obliku trampe lokalno proizvedenih dobara kao medicinskih amuleta (magini), piva, alata i oružja za hranu sa visoravni. Ovu trgovačku mrežu su preuzeli trgovci slonovačom u 18. i 19. vijeku.

Kambe su služili kao posrednici između obalnih arapskih Swahili trgovaca i plemena u unutrašnjosti. Njihova trgovanja i putovanja učinila su ih idealnim vodičima za karavane koji su vodili robove za bliskoistočna i indijska tržišta. Rani evropski istraživači također su ih koristili kao vodiče u svojim ekspedicijama.

Baš kao i Maasai i Kikuyu, Kambe vjeruju u monoteističkog boga zvanog Ngai.

Otpor Kambi prema kolonijalizmu bio je uglavnom nenasilan.