Kālonaiki

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kālonaiki
Kālonaiki o Oʻahu
Poglavica Oʻahua

Otac Maʻilikākahi ili Kālonanui
Majka Kanepukoa ili Kaipuholua

Kālonaiki je bio veliki poglavica havajskog otoka Oʻahua,[1] nasljednik svoga rođaka Maʻilikākahija. Bio je drugi vladar iz Dinastije Maʻilikākahija.

Biografija[uredi | uredi kod]

Kālonaiki je bio sin ili unuk velikog poglavice Maʻilikākahija od Oʻahua, kojeg je naslijedio na tronu. Prema jednoj verziji pojanja, Kālonaiki je bio sin Maʻilikākahija i njegove žene, poglavarice Kanepukoe.[2] Druga verzija pojanja kaže da je Kālonaiki zapravo bio unuk Maʻilikākahija kao sin princa Kālonanuija i poglavarice Kaipuholue. To bi značilo da je poglavica Kalamakua od Halawe bio brat Kālonaikija.[3][4]

Nakon smrti Maʻilikākahija, Kālonaiki je postao poglavica Oʻahua. Njegova supruga je bila žena znana kao Kikenui-a-ʻEwa (ili Kikinui-a-ʻEwa),[5] čije je porijeklo nepoznato. Sinovi koje je rodila svom suprugu bili su veliki poglavica Piliwale od Oʻahua (očev nasljednik) i princ Lō-Lale od Oʻahua.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Edith Kawelohea McKinzie. Hawaiian Genealogies: Extracted from Hawaiian Language Newspapers.
  2. Mailikukahi (Maili-ku-kahi). Arhivirano iz originala na datum 2016-07-30. Pristupljeno 2017-02-18. 
  3. Peleioholani, Solomon Lehuanui Kalaniomaiheuila, The Complete Ancestry of John Liwai Kalniopuuikapali-o-Molilele-ma-wai-o-Ahukini-Kau-Hawaii Ena, Ke Aloha Aina (novine). 1907.
  4. Kalamakua (Kalamakua-a-Kaipuholua) (Chief of Halawa, O'ahu). Arhivirano iz originala na datum 2016-03-04. Pristupljeno 2017-02-18. 
  5. Kamakau, Samuel Manaiakalani, Ka Nupepa Kuokoa. 1865. Ka Moolelo O Hawaii Nei.