Jugoslavija (pesma)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

"Jugoslavija" je pesma iz 1999. godine koju je izvedla 14-godišnja Lena Katina, buduća solista pop grupe t.A.T.u.. Pesmu je napisao kompozitor Aleksandar Voitinski, koji je tako izrazio negativan stav prema američkom bombardovanju Jugoslavije. Godine 2004. Voitinski je rekao da se "sramotno uzdržavamo od učešća" u ratu, naglašavajući da on i sam želi da ode u Jugoslaviju, ali se plašio da bude ubijen. Smisao pesme, rekao je on, je da se "izvinio zbog toga što sam takav kukavičar" Prema prvobitnoj namjeri kompozitora, pjesmu je trebalo izvesti dečak.

Pisac Ivan Šapovalov ponudio je pesmu direktoru kompjuterske kompanije Boris Rensky, koji se složio da finansira muzički projekat. Ubrzo je Shapovalov pozvao Juliju Volkov i obrazovani duet nazvan "Tatu"; Sam Volinsky je odbio sarađivati ​​s njima, objašnjavajući ovo neslaganjem s odabirom lezbejskog imidža za grupu. Međutim, Jugoslavija nije bila uključena u zvanične albume benda i nije emitovana na radiju i televiziji.

U priči "Hala pevanja kariatida" iz kolekcije "P5. Prošle pesme političkih pigmejki Pindostana "(2008) od strane pisca Viktora Pelevina, heroine dela pod imenom Lena, obavlja radnju pesme tokom svog rada u elitnom javnom bordelu za oligarhe.

Lena Katina 2012. godine održala je pesmu na festivalu Queer Culture "Kvirfest", posvećujući je Ivanu Šapovalovu.