Judith od Bavarske

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Judith, kćer Welfa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Carica Judith, druga supruga cara Louisa I

Kraljica Judith ili Judita (ili Iudit) (805 – 19/23. april 843), također poznata kao Judith Bavarska, bila je kćerka grofa Welfa i saksonske plemkinje Hedwig (780–826), poznata po tome što je postala franačkom kraljicom i rimsko-njemačkom caricom.

Na to je mjesto došla kao druga supruga kralja i cara Louisa Pobožnog, za koga se godine 819. udala u Aachenu. Imali su dvoje djece - kćer Giselu (820 – 5. jul 874), kasniju suprugu Eberharda od Furlanije i sina Karla, kasnije poznatog kao Karlo Ćelavi.

Njeno uspješno inzistiranje da Karlo naslijeđuje očevo carstvo ravnopravna sa tri starija polubrata je značajno doprinijelo građanskim ratovima između Louisa i njegovih sinova. Pobunjenici su je 830. nakratko zatvorili u samostan u Poitiersu pod optužom za preljub. Od 833. do 834. bila je u izgnanstvu u Tortoni.

Judith je bila prvi pripadnik Starije kuće Welf koja je imala značajan uticaj na franačku, a samim time i francusku i njemačku politiku u ranom srednjem vijeku. I majka i braća su joj kroz njen uticaj imali značajna mjesta u upravi. Sestra Hemma se udala za njenog polu-nećaka Ludwiga Nijemca.

Nakon smrti je sahranjena u Toursu u bazilici sv. Martina.

Izvori[uredi | uredi kod]

  • The Royal Ancestry Bible Royal Ancestors of 300 Colonial American Families by Michel L. Call (chart 2022) ISBN 1-933193-22-7 Uneseni ISBN nije važeći.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Ermengarde od Hesbayea
Carica Svetog Rimskog Carstva
819–840
Slijedi:
Ermengard od Toursa
također kraljica Srednje Franačke
Kraljica Franaka
819–840
Slijedi:
Hemma u Istočnoj Franačkoj i
Ermentrude od Orléansa u Zapadnoj Franačkoj