Popis franačkih kraljica

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
V. također Popis franačkih kraljeva
Marguerite od Provencea, supruga kralja Louisa IX, bila je posljednja francuska kraljica koja je koristila titulu Kraljica Franaka. Od 14. juna 1237. je bila prva kraljica Francuske.

Ovo je popis žena koje su bile kraljice - supruge franačkog naroda. S obzirom da su franački monarsi po zakonu i običajima morali biti muškarci, nije bilo nijedne vladajuće kraljice Franaka (iako su neke vladale kao regentice).

Kronologiju franačkih vladarskih supruga je teško odrediti s obzirom da je kraljevstvo, prema starim germanskim običajima, često dijeljeno među sinovima vladara nakon njegove smrti, te kasnije ponovno ujedinjavano. Drugi otežavajući faktor je prakticiranje poligamije u franačkom društvu, te nije jasno koja je od kraljevskih žena bila priležnica ili ljubavnica, a koja zakonita supruga. Većina ranih merovinških kraljica se zna samo po imenu, a o svemu ostalome ne postoje nikakvi podaci.

Ovaj popis počinje s naranijim datumima franačke historije, od rane kraljice Salijskih Franaka pa do Svete Klotilde, prve kraljice Svih Franaka, pa sve do trodiobe Franačkog Carstva na temelju Verdunskog sporazuma 843. pa do uspona Huga Capeta u Zapadnoj Franačkoj i Otona Velikog u Istočnoj Franačkoj.

Merovinška dinastija (509–751)[uredi - уреди | uredi izvor]

Bračni status nekih supruga ranih franačkih kraljeva je nejasan, s obzirom da se prakticirala poligamija.

Kraljica Salijskih Franaka (do 509)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Bazina? upitno, navodi se da je bila supruga Meroveha. Klodion
Hildegund od Kolonije Marcomero, kralj Kolonije 399 ? 448
suprugova smrt
450
Basina Childeric.jpg Bazina od Tiringije Bazin, kralj Tiringa 445 ? 481
suprugova smrt
491 Hilderik I
Evochildis "princeza franko-renska" 462 484 ? 510 Klodvig I
Vitrail Florac 010609 12.jpg Klotilda od Burgundije Hilperik II od Burgundije 475 493 509
postala kraljicom Svih Franaka
545
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Svih Franaka (509–511)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Vitrail Florac 010609 12.jpg Klotilda od Burgundije Hilperik II od Burgundije 475 493 509
suprugovo ustoličenje
27. novembar 511
suprugova smrt
545 Klodvig I
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Klodvig I je ujedinio sva franačka mala kraljevstva kao i najveći dio Rimske Galije pod svoju vlast, osvojivši Domenu Soissons od rimskog generala Sijagrija kao Vizigotsko Kraljevstvo Toulouse. Kao sjedište je uzeo Pariz, koji mu je uz Soissons, Reims, Metz i Orléans postao glavno prebivalište. Nakon smrti mu se kraljevstvo podijelilo među četiri sina:

Kraljica Soissonsa (511–558)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Guntheuc od Burgundije Godomar od Burgundije around 495
[1]
after 523 524/540
[1]
Klotar I
St. Radegund Saint-Germain l'Auxerrois.jpg Radegunda od Tiringije Bertachar od Tiringije 486-516 525/545
[1]
after 531
repudiated
13. august 586
Ingund od Tiringije Baderic od Tiringije 490-510 526/550
[1]
nepoznato, možda 546. ili kasnije
[1]
Waldrada od Langobarda Wacho, kralj Langobarda
(Lethinzi)
521-542 555/559 555/61
dana za ženu Garibald I, vojvodi od Bavarske po savjetu biskupa
nepoznato, iza 526
[1]
postala Kraljica Svih Franaka
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Pariza (511–558)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Ultrogotha ? 497 ? 27. novembar 511
suprugovo ustoličenje
23. decembar 558
suprugova smrt
566 Hildebert I
Kraljevstvo preuzeo Soissons
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Orleansa (511–524)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Guntheuc od Burgundije Godomar od Burgundije 495 514 ili 521 21. jun 524
suprugova smrt
532 Hlodomer
Kraljevstvo preuzeli Soissons, Pariz i Rheims
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Reimsa (511–555)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Eustere od Vizigota Alarik II, kralj Vizigota 488 511 ? 521 Teuderik I
Suavegotha od Burgundije Sigismund, kralj Burgnuda 495/96/504 516/7 534
suprugova smrt
554
Wisigard od Langobarda Wacho, kralj Langobarda ? ? 534
suprugovo ustoličenje
? ? Teudebert I
Deuterija galorimsko porijeklo ? ? ? 548
suprugova smrt
?
Waldrada od Langobarda Wacho, kralj Langobarda 531 ? 548?
suprugovo ustoličenje
555?
suprugova smrt
572 Teodobald
Kraljevstvo preuzeo Soissons
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Svih Franaka (558–561)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Corset1905 035Fig19.png Aregunda od Tiringije Baderic od Tiringije 515 ? 558
suprugovo ustoličenje
561
suprugova smrt
573 Klotar I
Chunsina ? ? ? 558?
suprugovo ustoličenje
561?
suprugova smrt
?
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Neustrije (Soissons, 561–613)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Albert Maignan-Audovère Repudiée.jpg Audovera ? 525? 549/550? 561?
suprugovo ustoličenje
?
odbačena
oktobar/novembar 580 Hilperik I
Galswinthe & Chilperic00.jpg Galswintha od Vizigota Athanagild, vizigotski kralj Hispanije 540 567 568
Chilperic I & Fredegunde00.jpg Fredegund ? ? 568 septembar 584
suprugova smrt
8. decembar 597
Haldetrude ? 575/594 ? ? ? 604/629 Klotar II
Bertrude.jpg Bertrude Wagon II, grof od Vermandoisa 582 ?613? 618/619
Sichilde grof Brunulphe II od Ardena 590 ?618? 627
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug


Kraljica Pariza (561–567)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Ingoberga 519? ? ? ?
odbačena
589 Haribert I
Merofleda tkač vune ? iza 561 ? ?
Marcovefa ? iza 561 ? prije 567
Theudechild vodič krava ? iza 561 ? 567
Podjela između Neustrije, Burgundije i Austrazije
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Burgundije (Orléans, 561–613)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Vénérande rob ? ? ? ? ? Guntram
Marcatrude Magnar (Magnacaire d'Outre-Jura) ? 565? 566?
Austerchild ? ? 567 after 580
Faileube ? ? ? ? ? ? Hildebert II
Ermenberga od Vizigota Witteric, kralj Vizigota ? 606 607
odbačena
? Teuderik II
ujedinjena sa Austrazijom 612. i došla pod Neustriju 613.
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Austrazije (Reims i Metz, 561–613)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Brunhilda.jpg Brunhilda od Vizigota Athanagild, kralj Vizigota 543? 567 decembar 575.
suprugova smrt
613 Sigebert I
Faileube ? ? ? ? ? ? Hildebert II
Bilichilde Witteric, kralj Vizigota ? 608 610 Teudebert II
Théoudehilde ? ? ? ? ? ?
Došla pod vlast Burgundije 612.
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica svih Franaka (613–629)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Bertrude.jpg Bertrude Wagon II, grof od Vermandoisa 582 ?613? 618/619 Klotar II
Sichilde ? cca. 590 618 18. oktobar 629
suprugova smrt
cca. 627
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Neustrije i Burgundije (629–691)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gomentrude ? 598 628 629
odbačena
iza 630 Dagobert I
Nanthild Saksonka ? cca. 610 c. 629 19. januar 639
suprugova smrt
642
Dagobert I Ragnetrude Sigibert3.jpg Ragintrudis ? 610? ? ? ? ?
Wulfefundis ? ? ? ? ? ?
Bertechildis ? ? ? ? ? ?
St. Bathild Saint-Germain l'Auxerrois.jpg Balthild anglosaksonska aristokratkinja 626 ili 627 649 27. novembar 655 ili 658
suprugova smrt
30. januar 680 Klodvig II
Amatilda ? ? ? ? ? ? Klotar III
Bilichild od Austrazije Sigebert III od Austrazije 654 668 673
invazija Neustrije i Burgundije
675 Hilderik II
Clotilda od Heristala Ansegisel 650 675 679
postala kraljica svih Franaka
3. jun 699 Teuderik III
Ujedinjena sa Austrazijom kako bi se stvorila jedinstvena franačka država
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Austrazije (623–679)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gomentrude ? 598 628 629
odbačena
iza 630 Dagobert I
Nanthild Saksonka ? cca. 610 cca. 629 c. 629
kraljevstvo preuzeo posinak
642
Dagobert I Ragnetrude Sigibert3.jpg Ragintrudis ? 610? ? ? ? ?
Wulfefundis ? ? ? ? ? ?
Bertechildis ? ? ? ? ? ?
Chimnechild od Burgundije ? ? 647 ? ? Sigebert III
Amatilda ? ? ? ? ? ? Klotar III
Bilichild od Austrazije Sigebert III od Austrazije 654 668 675 Hilderik II
Clotilda od Heristala Ansegisel 650 675 679
postala kraljica svih Franaka
3. jun 699 Teuderik III
ujedinjena sa Neustrijom i Burgundijom kako bi se stvorila jedinstvena franačka država
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica Akvitanije (629–632)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gisela od Gaskonje? Amand od Gaskonje ? ? 18. oktobar 629
suprugovo ustoličenje
8. april 632
suprugova smrt
? Haribert II
Fulberte? ? ? ? ? ? ?
Kraljevstvo prešlo pod Neustriju i Burgundiju 632; otada se u Akvitaniji imenuju vojvode
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Kraljica svih Franaka (629–751)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Gomentrude ? 598 628 629
odbačena
iza 630. Dagobert I
Nanthild Saksonka ? cca. 610 cca. 629 634
kraljevstvo podijeljeno
642
Dagobert I Ragnetrude Sigibert3.jpg Ragintrudis ? 610? ? ? ? ?
Wulfefundis ? ? ? ? ? ?
Bertechildis ? ? ? ? ? ?
Amatilda ? ? ? 661
suprugovo ustoličenje
662
suprug gubi Austraziju
? Klotar III
Bilichild od Austrazije Sigebert III od Austrazije 654 668 673
husband's ascession
675 Hilderik II
Clotilda od Heristala Ansegisel 650 675 679
suprugovo ustoličenje
691
suprugova smrt
3. jun 699 Teuderik III
Edonne Vjerojatno izmišljeno ime nepoznate supruge Hildeberta III i majke Dagoberta III. Hildebert III
Ermenchilde (cca. 680 — cca. 696). nepoznato KlodvigIV
Ermenchilde nepoznato Hildebert III
Clotilde de Saxe nepoznato Dagobert III
Chrotaudis nepoznato Hilperik II
Gisele ? 715 ? 743
suprugovo ustoličenje
751
suprugova smrt
755 Hilderik III
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Karolinška dinastija (751–987)[uredi - уреди | uredi izvor]

Kraljica svih Franaka (751–843)[uredi - уреди | uredi izvor]

Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug
Bertrada of Laon Jardin du Luxembourg.jpg Bertrada od Laona Caribert, grof od Laona 710/27 740 novembar 751
kao kraljica svih Franaka
24. septembar 768
suprugova smrt
12. jul 783 Pipin I
Gerberga ? ? ? 24. septembar 768
kao ko-kraljica Franaka
4. decembar 771
suprugova smrt
? Karloman I
Gerperga od Langobarda Deziderije, kralj Langobarda ? 770
kao ko-kraljica Franaka
771
odbačena
? Karlo I
Hildegard Vinzgouw.jpg Hildegard od Vinzgouwa Gerold od Vinzgouwa 758 771
kao jedina kraljica svih Franaka
774
kao kraljica Langobarda
781
kao ko-kraljica Langobarda
30. april 783
Fastrada de Franconie Raoul III de Franconie et d'Aéda de Bavière 765 784
kao kraljica svih Franaka i ko-kraljica Langobarda
10. oktobar 794
Luitgard de Sundgau Luitfrid II, grof od Sundgaua 776 794
kao kraljica Franaka i ko-kraljica Langobarda
4. jun 800
Ermengarde od Hesbayea Ingerman, grof od Hesbayea 778 794/5 813
kao sveta rimska carica i kraljica Franaka 817
kao viša sveta rimska carica
3. oktobar 818 Louis I
JudithWelfenchronik.jpg Judith od Bavarske Welf I, grof od Altdorfa 805 819
kao viša sveta rimska carica i kraljica Franaka
20. jun 840
suprugova smrt
19/23. april 843
Slika Ime Otac Rođenje Brak Postala suprugom Prestala biti suprugom Smrt Suprug

Poslije Verduna[uredi - уреди | uredi izvor]

Franačka država je potom podijeljena Verdunskim sporazumom 843. Lothair I je zadržao svoju carsku titulu i kraljevstvo u Italiji, te je nnovostvoreno Kraljevstvo Srednja Franačka - koridor zemlje od Italije na jugu do Sjevernog mora, koji je uključivao Nizozemske, Rajnsku oblast (uključujući Aachen), Burgundiju i Provansu. Karlo Ćelavi je potvrđen kao vladar Akvitanije, gdje mu se suprostavljao Pipin II (sin Pipina II), te dobio Zapadnu Franačku (modernu Francusku), odnosno zemlje zapadno od Lotarovog kraljevstva. Ludwig Njemački je priznat kao vladar Bavarske, te je dobio Istočnu Franačku (moderna Njemačka), odnosno zemlje istočno od Lotarovog kraljavstva. Ermentrude od Orléansa (prva supruga Karla II) postala je kraljicom Zapadne Franačke (Francuska); Emma od Altdorfa (supruga Louisa/Ludwiga II) postala je kraljicom Istočne Franačke (Njemačka); a Ermengarde od Toursa (supruga Lotara I) postala je kraljicom Srednje Franačke (LOtaringija). Titula kraljica Franaka se u Francuskoj koristila do 12. i 13. vijeka.

Kraljica Franaka (843–987)[uredi - уреди | uredi izvor]

Zapadna Franačka Srednja Franačka Istočna Franačka Suprug
Ermentruda kralovna.jpg

Ermentrude od Orléansa
kraljica Akvitanije:
842–855
kraljica Istočnih Franaka:
843–869

Ermengarde od Toursa
kraljica Italije: 818–844
kraljica Srednjih Franaka: 843–851
sveta rimska carica: 821–851
Hemma.jpg
Emma od Altdorfa
kraljica Bavarske:
817–843
kraljica Istočnih Franaka:
843–876
Charles II
Lothair I
Louis II
Engelberga od Parme
kraljica Italije: 851–875
sveta rimska carica: 850–875
Teutberga
kraljica Lotaringije: 855–869
Charles II
Louis II
Lothair II
Louis II
RichildaofProvence.jpg
Richilde od Provanse
kraljica Zapadnih Franaka: 870–877
kraljica Italije: 875–877
sveta rimska carica: 875–877
Hemma.jpg
Emma od Altdorfa
kraljica Bavarske: 817–843
kraljica Istočnih Franaka: 843–876
Charles II
Louis II
Adela hlava.jpg
Adelaide od Friulija
kraljica Zapadnih Franaka:
877–879
Luitgarda.jpg
Liutgard od Saksonije
kraljica Saksonije: 879–882
kraljica Bavarske: 880–882
kraljica Istočnih Franaka: 880–882
Louis II
Louis III
Saint Richardis (fragment of The Ordeal by Fire by Dierec Bouts the Older).jpg
Richardis od Švapske
sveta rimska carica: 881–888
kraljica Istočnih Franaka: 882–887
kraljica Zapadnih Franaka: 884–888
Charles III
Théodrate od Troyesa
kraljica Zapadnih Franaka: 888–898
Ota
kraljica Istočnih Franaka: 888–899
kraljica Italije: 896–899
sveta rimska carica: 896–899
Odo
Arnulf
Frederonne
kraljica Zapadnih Franaka: 907–917
Cunigunde od Švapske
kraljica Istočnih Franaka: 913–918
vojvotkinja od Frankonije: 913–918
Charles III
Konrad I
Eadgifu of England ludvik4 mini.jpg
Eadgifu od Engleske
kraljica Zapadnih Franaka: 919–922
Matilda of Ringelheim.jpg
Matilda od Ringelheima
kraljica Istočnih Franaka: 919–936
vojvotkinja od Saksonije: 912–936
Charles III
Robert I
Rudolph
Heinrich I
Béatrice od Vermandoisa
kraljica Zapadnih Franaka: 922–923
Emma od Francuske
kraljica Zapadnih Franaka: 923–934
Gerberga.jpg
Gerberga od Saksonije
kraljica (Zapadnih) Franaka: 939–954
Nakon smrti Heinricha (Henrika),
posljednjeg kralja Istočnih Franaka,
jedini preostali franački kraljevi
su bili u Zapadnoj Franačkoj,
koja će postati
moderna država Francuska.
Louis IV
Emma od Italije
kraljica (Zapadnih) Franaka: 965–986
Lothair
Adelaide od Anjoua
kraljica Akvitanije: 980–982
Louis V
Blanca ofdAuvergnea
kraljica (Zapadnih) Franaka: 986
kraljica Akvitanije: 985–986
kraljica Zapadne Franačke kraljica Srednje Franačke kraljica Istočne Franačke Suprug

Nakon smrti Louisa V od Francuske, posljednjeg karolinškog kralja Franaka po muškoj lozi, godine 987. je franačke titule naslijedila dinastija Capet te su njihove supruge nosile titulu kraljevska supruga Franaka do 1227. Kroz historiju su bolje poznate kao kraljice supruge Francuske.

Iako su neke od ovih kraljica nosile titule svetih rimskih carica, kraljica supruga Italije, Akvitanije, Saksonije, Burgundije, Orléansa, Pariza, Bavarske, Provasnke, Soissonsa, Lotaringije, Švapske i Alemanije; ovo nije potpuni popis kraljevskih supruga.

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 Pretpostavke historičara. Nitko nije siguran kada se dogodilo.