Južnjački pravni centar za siromašne

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
SPLC Logo.svg
Sedište centra u Montgomeriju
Naziv
Pravni centar južnog siromaštva
Osnovan
1971.
Zemlja
SAD
Osnivači
Moris Dis
Džo Levin
Sedište
Montgomeri (Alabama)
Zvanična stranica
www.splcenter.org/

Južnjački pravni centar za siromašne (engl. Southern Poverty Law Center, SPLC) je američka neprofitna organizacija za građanska prava. Postala je međunarodno poznata po svojim pravnim pobedama protiv grupa belih supremacista, pravnom zastupanju žrtava grupa za širenje mržnje i monitoringu ovih grupa. Centar takođe organizuje edukativne programe čiji je cilj promocija tolerancije.[1][2][3]

Centar klasifikuje kao grupe za širenje mržnje one organizacije koje omalovažavaju ili napadaju cele društvene grupe, pripisujući im atribute koji su van njihove kontrole.

Centar su 1971. osnovali Moris Dis i Džo Levin. Centar se u početku fokusirao na sudske predmete u kojima su tražili odštetu za žrtve maltretiranja raznih ekstremnih grupa, prvenstveno Kju-kluks-klana i drugih grupa belih supremacista, a vremenom se počeo baviti i drugim pitanjima, kao što su rasna segregacija i diskriminacija i odvojenost države i crkve.

Centar ne prihvata vladina sredstva, niti naplaćuje svoje usluge klijentima. Takođe ne uzima ni udeo u sudski dodeljenim nadoknadama njegovim klijentima. Njegov rad se finansira isključivo donacijama, iako su same donacije i finansiranje centra predmet kontroverzi.

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. With Justice For All 5. novembar 2006; The Times Picayune
  2. Finkelman 2006, str. 1500.
  3. "Southern Poverty Law Center", the Free Legal Dictionary [1].

Literatura[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]