Jmol

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jmol
The Jmol logo.
Jmol screenshot streptavidin.png
Jmol je program napisan u Javi za prikazivanje trodimenzionalnih hemijskih struktura.
Izdavač:Jmol razvojni tim
Vrsta: Molekulsko modelovanje
Licenca:LGPL
Web stranica: www.jmol.org i wiki.jmol.org

Jmol je program otvorenog koda, napisan u Javi, za prikazivanje hemijskih struktura u 3D,[1] za čiji rad nisu neophodni dodaci za 3D ubrzavanje.[2] Jmol prikazuje 3D reprezentaciju molekula koja se može koristi u nastavi[3] i u istraživanjima, npr. u oblastima hemije i biohemije. Ovaj besplatni softver otvorenog koda napisan u Javi se može koristiti na Vindousu, Mac OS X, Linuksu i Juniks. Dostupna je i samostalna aplikacija, kao i komplet alata za razvoj, koji se mogu integrisati u druge Java programe, kao što su Bioclipse i Taverna.

Popularno svojstvo je applet koji može da bude integrisan u veb stranice radi prikazivanja molekula na razne načine. Na primer, molekuli se mogu prikazati kao modeli „lopti i štapova“, „prostorno popunjavajući“ modeli, „trakasti“ modeli, etc.[4] Jmol podržava širok opseg molekularnih formata fajlova, uklučujući Protein Data Bank (pdb), kristalografski informacioni fajl (cif), MDL molfajl (mol), i Chemical Markup Language (CML).[5]

Jmol aplet, pored drugih mogućnosti, se može koristiti kao alternativu Čajm pluginu,[3] čiji je razvoj zaustavljen. Mada mnoga svojatava Jmola nisu dostupna u Chime paketu, on nije zamišljen kao sveukupna zamena Chime funkcionalnosti (pre svega, skulpturnog moda). Da bis koristio Chime neophodno je da se instalira plug-in i da se koristi Internet eksploreru 6.0 ili Fajerfoksu 2.0 na Majkrosoft vindousu, ili Netskejp komunikatoru 4.8 na Makintoš OS9. Za upotrebu Jmol-a neophodana je Java instalacija, koja se može koristiti na mnoštvu različitih platformi. Na primer, Jmol je potpuno funkcionalan u Mozilinom fajerfoksu, Internet Eksploreru, Operi, Guglovom Hromu i Safariju.

Snimci ekrana[uredi - уреди | uredi kôd]

Vidi još[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi kôd]