Jimmy Jump

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Jaume Marquet i Cot, poznat kao Jimmy Jump, rođen je 14. marta 1976. godine. Poznati je ekscentrik i osoba koja upada na razne manifestacije i sportske događaje prekidajući ih nakratko, tj. do onog trenutka dok ga obezbjeđenje ne odstrani. Jimmy Jump je poznat po invaziji sportskih terena kao i upadanju na scenu tokom španskog nastupa na Eurosongu 2010.

Incidenti

[uredi | uredi kod]

Nogomet

[uredi | uredi kod]

Najviše upada na teren Jimmy Jump je uradio tokom nogometnih utakmica. Prekidao je utakmice evropskog prvenstva, Lige prvaka pa čak i Svjetskog prvenstva. Pred početka finalne utakmice, 11. jula 2010. godine, Jimmy Jump je utrčao na teren i pokušao postaviti zastavu Barcelone na trofej koji će kasnije pripasti Španiji, zemlji pobjednici Svjetskog prvenstva 2010. godine. Nakon što je ostranjen s terena i priveden, Jump je bio prinuđen platiti kaznu u iznosu od $290. Najnovija nevolja dogodila se na Copa América, 16. jula, kada je Jimmy Jump nakratko prekinuo utakmicu između Argentine i Urugvaja.

Formula 1

[uredi | uredi kod]

Na čudan način započela je trka Velike nagrade Španije 2004. godine kada je Jimmy Jump upao na početni dio staze na kojem su se nalazi takmičari, i pretrčao gotovo stotinjak metara dok ga obezbjeđenje nije uhvatilo i odstranilo s terena.

Tenis

[uredi | uredi kod]

Na Roland Garrosu 2009. godine, u finalnom meču, Jimmy Jump je nesmetano utrčao na teren, i krenuo prema Federeru. Sa sobom je ponio crveni kačket, kojeg je uspio staviti Švicarcu na glavu. Potom je obezbjeđenje utrčalo na teren i nakon 10-tak sekundi akcije uspjelo savladati Jumpa i odstraniti ga s terena.

Eurosong 2010.

[uredi | uredi kod]

Jimmy Jump, inače Katalonac po nacionalnosti, bio je jedan od 18.000 gledalaca Eurosonga 2010. uživo u Telenor areni u Oslu. U finalnoj večeri, 29. maja, uspio je probiti se do scene i prići predstavniku Španije, Danielu Digesu, koji je u tom trenutku izvodio svoju evrovizijsku pjesmu, Algo pequeñito. Dva zaštitara pojavila su se na sceni 10-tak sekundi nakon Jumpovog upada i pokušala ga uhvatiti i ukloniti. Naravno, sve je to prikazano uživo na tv prijenosu i kako bi sve na kraju ispalo fer, odlučeno je da će Španija ponovo nastupati nakon što sve zemlje završe svoje nastupe. Mnogi su bili mišljenja da je Jimmy Jump, usprkos prvobitnom planu da ošteti Španiju na Eurosongu 2010., zapravo pomogao njihovom predstavniku koji je ponovo nastupao na samom kraju. Naime, pjesme izvedene na samom kraju obično budu bolje zapamćene od strane gledalaca, pa zato dobiju i više bodova. Španija je kod televotinga osvojila 12., a kod žirija tek 20. mjesto, što je u konačnici, kombinacijom glasova u omjeru 50-50, Španiji donijelo 15. mjesto. Zanimljiva informacija jeste ta da žiri glasa dan ranije, tokom generalne probe, a znamo da se tada nikakav incident nije dogodio.