Jedinstvena Goranska Partija

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jedinstvena Goranska Partija
JGPLogo.jpg
Vođa Adem Hodža
Osnovana 2014
Sjedište Dragaš
Država djelovanja  Kosovo
Ideologija Prava Zajednice Goranaca


Jedinstvena Goranska Partija (JGP) je politička stranka na Kosovu koja predstavlja Goransku zajednicu.

Istorija[uredi - уреди | uredi izvor]

JGP je kao politička stranka osnovana 2014 godine. Osnivač i predsjednik stranke je Adem Hodža. U 2018. godini u okviru ovog političkog entiteta bit će integriran i Centar za demokratsku uniju, još jedan politički subjekt na čelu s Hamza Balje[1].

Nakon što je osnovana kao politički entitet, na svim narednim parlamentarnim izborima stranka je osvojila rezervisano mesto za Goransku zajednicu u Skupštini Kosova.

Program i stavovi[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnivač i predsjednik JGP Adem Hoža

JGP se kao politička stranka u svom programu zalaže za zaštitu i promovisanje prava Goranaca na Kosovu i protivi se svim sredstvima asimilaciji ili otuđenju goranskog identiteta. Jedan od programskih prioriteta koji je naveden i u političkoj izjavi objavljenoj 2017 godine. je uspostava Opštine Gora kao jedinice lokalne uprave u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova. JGP svoje institucionalno učešće vidi i kao odgovornost koju ima kao predstavnik goranske zajednice u jačanju Kosova kao demokratskog društva. Zbog svog predstavljanja u institucijama Republike Kosovo, JGP je često meta ucenjivačkih napada organizovanih od strane političkih rivala preko medija u regiji.

Parlamentarni izbori[uredi - уреди | uredi izvor]

Prijevremeni izbori za Skupštinu Kosova 2019[uredi - уреди | uredi izvor]

Na prijevremenim izborima za Skupštinu Kosova koji su održani 6. oktobra 2019. godine, JGP je na svojoj izbornoj listi kandidirala trinest kandidata. Kao i na prethodnim izborima, JGP je osvojila rezervisano mesto za Goransku zajednicu u Skupštini Kosova. Za JGP je glasalo 1.159 birača, od ukupno 2.639 glasova koliko su dobili svi politički subjekti Goranaca. Poslanik u Skupštini Kosova je izabran Adem Hodža[2].

Prijevremeni izbori za Skupštinu Kosova 2017[uredi - уреди | uredi izvor]

Na prijevremenim izborima za Skupštinu Kosova održanim 11. juna 2017 godine. JGP je uspio osvojiti rezervisani mandat za goransku zajednicu u Skupštini Kosova. Za JGP je glasalo 2.369 birača, od ukupno 4.202 glasova datih za sve političke subjekte koji predstavljaju zajednicu Goranaca. Poslanik Skupštine Kosova izabran je Adem Hodža[3] .

Vidi također[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]