Jan Boklöv

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Jan Boklöv
Rođenje14. 4. 1966. (1966-04-14) (dob: 58)

Jan Boklöv (14. 4. 1966. — ) je švedski skakač skijaš.

Rođen je selu Koskuluskule kao sin rudara pored Gelivare na severu 1200 km od Štokholma. Kao četvorogodišnji dečak postao je član lokalnog kluba Kos Aif. Patio je od epilepsije i mucanja.

Kao šesnaestogodišnjak, napustio je porodicu i preselio u Ernskeldsvik, gde je išao u sportsku školu tri godine. Do 1985. godine Boklev je bio jedan od mnogih prosečnih skakača i doživeo je jedan spektakularan pad na takmičenju u Lahtiju koji jedva da je preživeo što ga je učinilo nažalost šire poznatim. Medjutim, njega je poznatim učinilo nešto što je postalo revolucija u ovom sportu a to je stil nazvan po njemu sa "V" izrazom skija takozvani Boklev stil naravno kompletno odbačen i kritikovan od sudija na početku a danas opšteprihvaćen. Zapravo sve se desilo kao jedan slučaj na treningu u Falunu 1986.godine, kada je kao 19-godišnjak iznenada promenio svoj stil u V i doskočio mnogo dalje nego što je očekivao. U sezoni 1986/87. bio je jedini koji je koristio taj stil, iako je verovao da će svi to uskoro početi, smatrali su ga za "klovna na brdu".

Međutim, 10.decembra 1988. Boklev osvaja prvi put u istoriji Švedske jedno takmičenje Svetskog kupa čime promoviše novi stil uprkos tvrdom tradicionalizmu Norvežana kao i sudija koje su mu davale i 14-tice u ocenama, a kasnije i postaje ukupni pobednik Svetskog kupa, čime promoviše novi stil uprkos tvrdom tradicionalizmu Norvežana kao i sudija koje su mu davale i 14-tice u ocenama.

Svetska federacija je dozvolila upotrebu ovog stila, što je bila najbolja posledica tog uspeha. Na Olimpijadi u Albertvilu bio je tek 47. a svoj poslednji nastup zabeležio je u sezoni 1992-93. kada se pojavio sada veliki a tada tinejdžer, Ahonen. Godinu dana kasnije Boklev je povredio koleno i prestao da se aktivno bavi ovim sportom.

Danas živi u malom gradu Heselbiju u predgradju Štokholma kao baštovan i u slobodnom vremenu trenira devojke za ženske skiskokove u grupi Otar. Ima dva sina Joela i Jonasa rodjene 1995.godine. Potom su se preselili u Luksemburg jer mu je žena dobila posao tamo. Boklev više nema aktivnog učešća u ovom sportu ni kao trener, osim što prati dešavanja na TV.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]