James Reese Europe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Partiture Jamesa Reesea Europea u Kongresnoj biblioteci SAD.

James Reese Europe (22. februar 1881 – 9. maj 1919) bio je američki ragtime kompozitor, aranžer i vođa orkestra, koji se smatra jednim od pionira jazz muzike.

Godine 1910. je organizirao Clef Club, udruženje koje je okupljalo crne muzičare u Harlemu. Godine 1912. je na njegovom čelu održao historijski koncert u Carnegie Hallu, postavši tako jednom od većih ličnosti afroameričke muzičke scene u tadašnjem New Yorku i pomogavši da afroamerička muzika - koju je nastojao što više moguće učiniti "autentičnom", odnosno bez bjelačkih uticaja - stekne široku publiku.

Nakon ulaska SAD u prvi svjetski rat, Europe se priključio njujorškoj Nacionalnoj gardi, te je raspoređen u 369. pješadijsku pukovniju, crnu jedinicu tada rasno segregirane američke vojske. Dobio je čin poručnika i dirigirao pukovnijskim orkestrom. Osim što je sudjelovao u borbama, zabavljao je američke i savezničke trupe, te je znatno doprinio da ragtime muzika počne sticati popularnost na evropskom kontinentu. Po završetku rata se vratio u SAD. Prilikom turneje u Bostonu se posvađao s dvojicom svojih bubnjara. Stephen Wright, jedan od njih, ga je tada perorezom uboo u vrat, od čega je Europe isti dan umro.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]