Insula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ostaci gornjih katova insule kraj rimskog Kapitola.

Insula (na latinskom doslovno "otok" ili "ostrvo", množ. insulae) je naziv za tip rimske zgrade odnosno siromašnije rimske obitelji u pravilu čija je glavna namjena bila smještaj građana, plebejaca ili drugih osoba koje su pripadale nižoj ili srednjoj klasi. Pripadnici više klase (nobiles) su u pravilu živjeli u pojedinačnim kućama (domus), ali je za sam grad Rim bilo karakteristično da su domusi i insule bili građeni jednih pokraj drugih, odnosno nije postojao pokušaj da se stvaraju "sirotinjske" i "elitne" četvrti. <ref>Gregory S. Aldrete, Floods of the Tiber in Ancient Rome, (Johns Hopkins University Press, 2007), p. 213 [http://books.google.com/books?id=vL2ntMk7j-4C&pg=PA213&dq=regionary&hl=en&ei=iymETM3LJs6hngf_yLha&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=99&ved=0CI8EEOgBMGI#v=onepage&q=regionary&f=false

Insule su se sastojale od više katova (3-5), pri čemu je prizemlje bilo rezervirano za trgovačke radnje ili gostionice. Pojedine insule su bile, poput domusa, spojene na vodovod i kanalizaciju, ali su najčešće bile u vlasništvu najmodavaca i građevinskih poduzetnika, koji su se nastojali brzo obogatiti koristeći najjeftiniji mogući materijal kao što su drvo, opeke ili reciklirano kamenje. Zbog toga su se često rušile ili gorjele u požarima; veća mogućnost bijega u takvim slučajevima je bila razlogom zašto su najviše cijene najma bile na prvom katu, a najmanje na najvišem. Najviši katovi obično nisu imali vodu i grijanje; ponekadasasasa, mokraća i fekalije bacao na ulicu.

Nastojanje da se spriječe nesreće su bile razlogom zašto su pojedini carevi nastojali uvesti ograničenja u izgradnji insula. August je odredio maksimalnu visinu od 20,7 m, a Neron nakon Velikog požara visinu od 17,75 m. Usprkos toga, ti su se zakoni često kršili, zbog čega je pohlepa stanodavaca bila metom Juvenalovih satira.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]