Hrvatsko muzejsko društvo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) je neprofitna ,nepolitička organizacija,koja okuplja stručne muzejske djelatnike s područja Republike Hrvatske.

Cilj i djelatnosti HMD-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema Statutu, HMD je osnovan u cilju razvitka i unapređenja muzejske djelatnosti te okupljanja stručnih muzejskih djelatnika. Djelatnosti HMD-a su:

 • 1. planiranje rada na:

okupljanju stručnih muzejskih djelatnika, kao i drugih pojedinaca koji žele podupirati i razvijati muzejsku struku u Hrvatskoj, unapređenju stručno-znanstvenog rada muzejskih djelatnika i usklađivanju svih oblika poslovanja koji vode svrsishodnijem muzejskom radu i komunikaciji muzejske građe i dokumetacije, kao i na organizaciji rada muzeja, sudjelovanju u predlaganju unapređivanja stručnog rada muzejskih djelatnika Hrvatske, kao i na organizaciji drugih oblika rada koji mogu poslužiti proširivanju stručnog i znanstvenog razvoja svojih članova, dodjeljivanju nagrada i priznanja istaknutim muzejskim djelatnicima, članovima HMD-a, u skladu s Pravilnikom o nagradama i priznanjima HMD-a, poduzimanju mjera za zaštitu autorskih prava svojih članova te na utvrđivanju autorskih naknada za autorski rad pojedinih kategorija muzejske struke, popularizaciji muzejskog djelovanja;

 • 2. razvijanje programa međunarodne suradnje;
 • 3. organizacija stručnih i znanstvenih skupova, kao što su kongresi, savjetovanja, simpoziji i seminari radi unapređivanja stručnog rada u muzejima;
 • 4. izdavanje časopisa "Vijesti muzealaca i konzervatora Hrvatske", zbornika radova sa stručnih skupova, prijevoda stručne literature kao i povremenih izdanja knjiga, kataloga i drugih stručnih publikacija regionalnog, republičkog i međunarodnog značenja iz područja djelatnosti HMD-a;
 • 5. sustavno razvijanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i izvan nje;
 • 6. predlaganje nadležnim tijelima zakonskih prijedloga potrebnih za unapređenje i primjereno vrednovanje rada muzejskih djelatnika;
 • 7. predlaganje 3 svoja člana u Hrvatsko muzejsko vijeće

HMD i javnost[uredi - уреди | uredi izvor]

Rad HMD-a je javan. Javnost rada HMD-a ostvaruje se izvješćivanjem članstva o radu HMD-a i značajnim događajima, pisanim izvješćima, na posebnim skupovima, javnim priopćavanjem ili na drugi prikladan način.

Financiranje HMD-a[uredi - уреди | uredi izvor]

HMD se financira iz sljedećih izvora: članarine, prihoda od Ministarstva kulture RH i ureda za kulturu lokalne samouprave, prihoda od izdavačke djelatnosti, priredbi, izložbi, stručnih i znanstvenih skupova, prihoda od fizičkih i pravnih osoba za korištenje usluga HMD-a, dobrovoljnih i ostalih prihoda.

Prijepori vezani uz rad HMD-a[uredi - уреди | uredi izvor]

Iako predstavlja niti 40% stručnih djelatnika zaposlenih u hrvatskim muzejima (prema popisu ažuriranom 15.05.2012. HMD ima 359 članova/uključujući i umirovljenike,te i neke administrativne,i nemuzejske djelatnike!/,broj stručnih muzejskih djelatnika je 2008.iznosio 986/po statistici MDC-a/,te je danas vjerojatno i nešto veći,znači u stvarnosti oko 36 %!)[1][2]nadležna državna tijela blagonaklono i u biti protuustavno HMD-u pridaju ovlasti koje bi mogla imati samo trenutačno nepostojeća zajednica hrvatskih muzeja, dakle tijelo koje bi zaista predstavljalo sve stručne djelatnike hrvatskih muzeja,i to na način koji je uobičajen u Europi, poput primjerice njemačkog Deutsher Museumsbunda,britanske Museums Association ili Skupnosti muzejev Slovenije.

Nadalje članovi HMD-a biraju i 3 svoja člana u Hrvatsko muzejsko vijeće,a isto pak sukladno prije navedenom jednostavno ne može biti legitimno,osim ako onih 359 članova HMD-a zaista imaju pravo biti povlašteni u odnosu na onih 600 i nešto koji to ili nisu ili ne žele biti.

Druge u Hrvatskoj djelujuće udruge muzejskih djelatnika[uredi - уреди | uredi izvor]

 • Društvo muzealaca i galerista Istre
 • Muzejska udruga istočne Hrvatske

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

 1. www.hrmud.hr/clanak/Popis_clanova/16 Pristup stranici 2. rujna 2012.
 2. http://www.mdc.hr/UserFiles/file/statistika/Kongres-strucnjaci-M_%20Franulic.pdf Pristup stranici 7. rujna 2012,