Hram Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Hram Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu

Naziv crkve Hram Preobraženja Gospodnjeg
Lokacija Beograd
Srbija
Izgrađena nezavršena

Hram Preobraženja Gospodnjeg je hram Srpske pravoslavne crkve koji se nalazi u naselju Vidikovac u beogradskoj opštini Rakovica.[1]

Istorijat[uredi | uredi kod]

Ideja o izgradnji crkve pokrenuta ja sredinom devedesetih godina 20. veka, utemeljena na potrebi velikog broja vernika tako velikog naselja kao što je Vidikovac. Najpre je avgusta 1996. godine doneta odluka o gradnji privremenog pomoćnog crkvenog objekta, u kojem je mogao otpočeti i odvijati se duhovni život na Vidikovcu. Kada su se stekli odgovarajući uslovi, gradnja hrama je započeta 8. jula 1996. Crkva do danas nije u potpunosti završena.[2]

Položaj[uredi | uredi kod]

Hram Preobraženja Gospodnjeg se nalazi u samom srcu naselja Vidikovac, okružen svim najvažnijim objektima u naselju, kao što su škola, obdanište, policija i pijaca. Dobro je povezan sa okolinom autobuskim linijama 23, 53, 59 i 89, koje staju u neposrednoj blizini hrama. Nalazi se u ulici Patrijarha Joanikija br. 23a.

Aktivnosti hrama[uredi | uredi kod]

Pored svakodnevnog Bogosluženja, u Hramu Preobraženja Gospodnjeg je od 2004. godine aktivan i crkveni hor, a hram se ponosi izuzetno živom izdavačkom delatnošću u cilju da na najbolji mogući način zadovolji potrebe svojih vernika.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Hrama Preobraženja Gospodnjeg na Vidikovcu u Beogradu”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-08. Pristupljeno 2013-03-16. 
  2. „Istorija hrama”. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-05. Pristupljeno 2013-03-16.