Hijeronim od Sirakuze

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Hijeronim (latinski: Hyeronimus, cca. 230. pne. - 215. pne.) bio je sirakuški princ, a potom kralj i tiranin u doba drugog punskog rata. Godine 216. pne. je naslijedio svog djeda Hijerona II, čija je dugogodišnja vladavina, uz čvrst savez sa Rimska Republika|Rimom, Sirakuzi donijela prosperitet. Hijeronim je u trenutku stupanja na prijestolje imao 15 godina.

Njegov djed je već prije bio zabrinut zbog dječakovog lošeg karaktera i sklonosti poročnom životu, te je odredio da prije Hijeronimove punoljetnosti državom u njegovo ime upravlja 15 skrbnika. Među tim skrbnicima su bila i dva tetka - Andranodor i Zoip - koji su nakon bitke kod Kane postali uvjereni da će Rim izgubiti drugi punski rat te da Sirakuza mora napustiti svog dugogodišnjeg saveznika i prijeći na stranu pobjednička Kartagine. Dva tetka su prvo nagovorila kralja da raspusti skrbnike i zavlada sam, ali su sami stekli ključni uticaj na državnu politiku te uklonili Trazona, jedinog savjetnika koji se zalagao za očuvanje saveza s Rimom.

Hijeronim je pod Andranadorovim vodstvom poslao izaslanike u Hanibalov štab u Italiji, istovremeno tretirajući izaslanike Apija Klaudija, rimskog pretora na Siciliji, s krajnjim prezirom. Nakon što su Hanibalovi izaslanici primljeni u Sirakuzi s najvišim počastima, Hijeronim je poslao svoje izaslanike u Kartaginu da pregovaraju o savezu, odnosno ulasku u rat protiv Rima. Ispočetka je od Kartaginjana tražio samo pola Sicilije, a potom, ohrabren tokom pregovora, i cijeli otok. Kartaginjani su, pak, pristali na sve njegove uvjete te je Hijeronim okupio vojsku od 15.000 ljudi. Prije početka neprijateljstava ga je u gradu Leontiniju presrela grupa zavjerenika na čelu s Dinomenom te izbola noževima prije nego što su stigli reagirati njegovi tjelohranitelji. Hijeronima je na prijestolju naslijedio Andranodor.

Prethodi:
Hijeron II
Tiranin Sirakuze
216. pne.– 215. pne.
Slijedi:
Adranodor