Hat-trick

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ukoliko ste tražili onlajn fudbalsku igru, vidite članak Hettrik.

Het trik (engl. hat-trick, šešir trik) je sportski izraz koji se upotrebljava kada jedan igrač postigne uspeh tri puta za redom ili iz tri uzastopna pokušaja.

Poreklo imena

[uredi | uredi kod]

Izraz het trik vodi poreklo iz kriketa. Izraz označava da je jedan od igrača tri ili više puta uzastopno uspešno odbranio gol. Izraz potiče iz vremena kada je vladao običaj da se igraču kriketa koji bi to postigao pokloni novi šešir (engl. hat - šešir).

Drugi sportovi

[uredi | uredi kod]

Iz kriketa izraz je preuzet u fudbal i koristi se kada isti igrač postigne tri pogotka. Oko tačne definicije postoje razlike, pošto neki smatraju da je za het trik potrebno postići tri gola u jednom poluvremenu. Originalno pravilo je da het trik važi kada postigneš tri gola za redom, pod uslovom da između prvog i trećeg pogotka nijedan saigrač ili protivnički igrač nije postigao pogodak.

Isti izraz se koristi i u motociklizmu ili automobilizmu kada jedan takmičar osvoji tri ili više međunarodnih trka odnosno tri ili više Velikih nagrada (GP). Prvi su to uradili: Džimi Klark (1962-65) Velika Britanija i (1962-64) Belgija, Grajem Hil (1961-65) Monako i SAD i Džeki Stjuart (1969-71) Španija.[1].

Isti izraz se koristi i u motociklizmu ili automobilizmu (npr. u Formuli 1) kada jedan takmičar osvoji neku trku, a da je pri tom ostvario najbolje vreme u kvalifikacijama (tj. pol poziciju) i ostvario najbrži krug tokom trke.[nedostaje referenca]

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. Enciklopedija fizičke kulture JLZ 1975