Hanlonova britva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ћирилична верзија

Hanlonova britva je eponimna maksima koja glasi:

Nikad ne pripisuj zlobi ono šta se adekvatno može objasniti glupošću.

Ovaj konkretan oblik je pripisan Robertu Dž. Hanlonu. Međutim, poznati su i raniji citati koji prenose slične ideje.

Poreklo i slični citati[uredi - уреди | uredi izvor]

Po Džozefu Bigleru, citat potiče od Roberta Dž. Hanlona iz Skrantona, Pensilvanija, i nastao je kao doprinos knjizi-kompilaciji raznih šala u vezi sa Marfijevim zakonom objavljenoj 1980 pod naslovom „Marfijev zakon, knjiga druga: Još razloga zašto stvari idu naopako“.[1] Ime je inspirisano Okamovom britvom.[2]

Sličan citat se javlja u kratkoj priči „Logika carstvaRoberta A. Hanlajna iz 1941. („Pripisali ste zločinaštvu ono šta je prosto rezultat gluposti“); ovo je uočeno 1996. (pet godina pre nego što je Bigler identifikovao Roberta Dž. Hanlona kao autora citata) i referencirano u verziji 4.0.0 Žargon fajla,[3] uz spekulaciju da Hanlonova britva možda u stvari predstavlja iskrivljenje Hajnlajnove britve. „Hajnlajnova britva“ je u međuvremenu definisana u vidu varijacija na Nikad ne pripisuj zlobi ono šta se adekvatno može objasniti glupošću, ali ne odbacuj zlobu.[4] Još jedan sličan epigram („Nikad ne pripisuj zlobi ono šta se adekvatno može objasniti nesposobnošću“) je često pripisivan Napoleonu Bonaparti.[5] Još jedan sličan citat se javlja u Geteovim Jadima mladog Vertera (1774): „...nesporazumi i nemar stvaraju više konfuzije u ovom svetu nego prevare i zloba. U svakom slučaju, potonja dva su svakako mnogo manje česta.“

Česta (i lakonskija) varijacija u britanskom engleskom koju je skovao ser Bernard Ingam glasi „brljotina pre zavere“ i potiče iz ovog citata:

Mnogi novinari su pali na teorije zavere o vladi. Uveravam vas da bi njihov rad bio tačniji ako bi poštovali teoriju brljotine.

ser Bernard Ingam[6]

Povezano[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. U imejlu Kventinu Staford-Frejzeru, Džozef E. Bigler je napisao da Robert Dž. Hanlon zaista postoji i da je on izrekao ovaj citat. Nakon ovoga je usledila nova napomena koja se odnosi na „Marfijev zakon, knjiga druga: Još razloga zašto stvari idu naopako“ (ISBN 0-417-06450-0); što ne treba mešati sa Marfijevim zakonom #2 (ISBN 0-8431-0674-3). Izdavača ovih knjiga, Prajs Stern Slouna, je kupila Patnam Berkli grupa ([http://us.penguingroup.com/static/html/aboutus/history.html Istorija Pingvin grupe (SAD) 1993. godine.
  2. Giancarlo Livraghi, Il potere della stupidità, Monti & Ambrosini, Pescara, Italy, 2004, p. 1
  3. http://www.ccil.org/jargon/jargon-upd.lstŠablon:Fix/category[mrtav link]
  4. Ovaj citat je pripisan Albertu Ajnštajnu u knjizi „Wired for War“ (Piter Singer, 2009, ISBN 1-59420-198-6, strana 434 434)
  5. "Napoleon I o nesposobnosti - citat - MSN Enkarta". Arhivirano iz originala 31. 10. 2009.. http://www.webcitation.org/5kwqT8DBL. 
  6. Galvin, Nik (1. 9. 2009..). "Slučaj zaturene tačke". Brizbejn tajms. http://www.brisbanetimes.com.au/digital-life/case-of-a-misplaced-point-20090901-f5zj.html. Pristupljeno 11. 1. 2010... 

Spoljašnje veze[uredi - уреди | uredi izvor]