Guru

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ovo je glavno značenje pojma Guru. Za druga značenja, v. Guru (razvrstavanje).

Guru (Sanskrt, m., गुरु, guru, sh. "težak", "vrlo značajan") je religiozni naslov za duhovnog učitelja u hinduizmu, sikhizmu i tantričkom budizmu. Ovo se temelji na filozofskom razumijevanju značenja znanja u hinduizmu. Učitelj je za učenike nezamjenjiv u njihovoj potrazi za znanjem i putom ka "buđenju", "probuđenosti" iz sna o stvarnosti i sposobnosti sagledavanja stvarnosti kakva ona doista jest, kako to vide ove religije. Ova titula je do danas među pripadnicima navedenih religija zadržala vrlo značajno mjesto u mjeri vrijednosti. U tibetanskom je "Guru" analogno s "visok" (transliterirano: Blama, izgovara se Lama). U indonezijskom jeziku "guru" danas znači "učitelj".

Pored duhovnog vodstva, danas se guruima nazivaju i učitelji umjetnosti kao što su pjevanje i ples, jer se njima još i danas pridaje snažno religiozno značenje.

U suvremenom zapadnom korištenju riječi "guru" to može označavati osobu koja svojim religijskim ili filozofskim učenjem privlači i okuplja pristalice. U širem smislu riječi, guru može biti i stručnjak s natprosječnim znanjem i dugim iskustvom u nekom području. U tom se smislu ponekad naslov "Guru" može koristiti i u posprdnom značenju.

"Guru" u indijskom i vedskom svetonadzoru se koristi za opis ne samo duhovnog učitelja već i majke, otac, bračnog supriznika i sl..."guru mata, guru pita guru deva mahesvaram, guror vishno prambrahma tasmai śri gurave namaha..." (sanskritska mantra u kojoj se majka i otac nazivaju guruima a takodje i Deva Mahešvara ili Bog Šiva, Brama i Višnu). Tradicija "guru" učitelja u Indiji vodi iz Vedske filozofske linije i datira u veoma drevnu prošlost. "Gu" takodje znaci tama a "ru" svetlost, što inicira na to da se tama preobraća u svetlost.

https://smartdailyjournal.com/spiritual/sloka-guru-brahma-guru-vishnu