Guillaume X od Akvitanije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Guillaume X, vojvoda Akvitanije
Sveti Bernard od Clairvauxa preobraća Guillaumea od Akvitanije
Suprug/a/e/ziAenor de Châtellerault
Plemićka porodicaRamnulfidi
OtacGuillaume IX, vojvoda Akvitanije
MajkaPhilippa od Toulousea
Rođen/a1099
Toulouse
Umro/la9. 4. 1137.

Guillaume X (Vilim; 1099 – 9. april 1137), poznat po nadimku Sveti, bio je vojvoda Akvitanije, vojvoda Gaskonje i grof Poitoua (kao Guillaume VIII) od 1126. do smrti. Bio je sin vojvode Guillaumea IX i njegove druge supruge Philippe od Toulousea.

Rodio se u Toulouseu kada su mu roditelji zajedno vladali tim gradom. Otac je, međutim, nedugo potom, i na Philippino negodovanje, predao grad njenom rođaku Bernardu od Toulousea kao zalog kako bi mogao financirati Križarski rat 1101. u kome je i sam sudjelovao. Mali Guillaume je s majkom zato odrastao u Poitiersu. S ocem se poslije njegovog povratka iz Svete Zemlje posvađao zbog odluke da napusti Philippu i počne živjeti sa Dangerose, suprugom jednog od svojih vazala. Sukob oca i sina se smirio tek kada se 1121. mladi Guillaume oženio za Aenor de Châtellerault kćer jedne od očevih ljubavnica.

Kao i otac, bio je istovremeno sklon i ratovanju i umjetnosti. Kada je 1130. izbila šizma između pape Inocenta II i antipape Anakleta II, stao je na Anakletovu stranu. Međutim, godine 1134. ga je ugledni duhovnik Bernard od Clairvauxa preobratio na papinu stranu. Sklopio je savez sa grofom Geoffroyem V od Anjoua te je s njim 1136. napao Normandiju.

Godine 1137. je otišao na hodočašće u Santiago de Compostela. Na putu se teško razbolio, pri čemu se sumnjalo na trovanje hranom. Na samrtnoj postelji je zamolio predstavnike kralja Louisa VI da postane skrbnik njegove 15-godišnje kćeri i nasljednice Eleanor. Kralj mu je ispunio želju i nakon Guillaumeove smrti je Eleanor postala supruga kralja Louisa VII.

Guillaume je nadživio svoju suprugu i sina Guillaumea Aigreta, a njega je uz Eleanor nadživjela i kćer Petronilla.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Parsons, John Carmi. Eleanor of Aquitaine: Lord and Lady, 2002
  • John of Salisbury's Memoirs of the Papal Court translated from the Latin with introduction and notes by Marjorie Chibnall
Francusko plemstvo
Prethodi:
Guillaume IX
vojvoda Akvitanije
1126–1137
Slijedi:
Eleanor
grof Poitiersa
1126–1137