Guillaume VII od Akvitanije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Guillaume VII (Vilim, rođen pod imenom Pierre, kasnije poznat kao Pierre-Guillaume; 1023 – ljeto 1058), također poznat kao Guillaume Orao (Aigret) ili Guillaume Odvažni (le Hardi), bio je vojvoda Akvitanije i grof Poitoua (kao Guillaume V) od 1039. do smrti.

Guillaume je bio treći sin vojvode Guillaumea V, odnosno najstarije dijete njegove treće supruge Agnes od Burgundije. Zahvaljujući sestri Agnes postao je šurjak svetog rimskog cara Heinricha III. Nakon očeve smrti je vojvodstvo naslijedio njegov polubrat Odo, koga je 1039. porazio i ubio u bitci kod Mauzéa.

Za vrijeme njegove vladavine mu se majka udala za Geoffreya Martela, grofa od Anjoua, koji je temeljem toga preuzeo Gaskonju. Kada mu je očuh odbio predati te teritorije, došlo je do sukoba. Geoffreya je stavio pod opsadu u Saumuru, ali je tokom nje umro od dizenterije.

Bio je oženjen za izvjesnu Ermesinde. Genealozi pretpostavljaju da je s njom imao dvije kćeri - Clementiju, koja se udala za Konrada I od Luksemburga i Agnes, koja se udala za Petra I od Savoje.

Izvori[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

Prethodi:
Odo
vojvoda Akvitanije
1039–1058
Slijedi:
Guillaume VIII
grof Poitiersa
1039–1058